Tvingades kissa på sig i ambulansen

När 79-årige Rutger Nestor var på väg i ambulans, till US i Linköping, på grund av en lindrig stroke, tvingades han kissa på sig.

26 maj 2009 16:58
- Det fanns ingen p-flaska i ambulansen. Enligt ambulanspersonalen har man dragit in på flaskorna, på grund av besparingsåtgärder, säger Rutger Nestor bosatt i Kvarnvik, mellan Valdemarsvik och Åtvidaberg,

 

Han skakar oförstående på huvudet.

 

- Det är en ynkedom. Var och en kan ju förstå hur förnedrande det är när man bli ombedd att kissa på sig. Till min hjälp fick jag lite cellstoff att stoppa ner i byxorna. Men det räckte inte långt.

 

I nedkissade byxor mötte han behandlade läkare, som blev mäkta förvånad, när han fick höra att det saknades p-flaskor.

 

Det var för några veckor sedan, som Rutger Nestor, efter att ha satt potatis, fick veta att hans öga inte hängde med. Upptäckten gjordes av frun. Senare visade det sig att han även hade fått synrubbningar.

 

Ambulans rekvirerades från Åtvidaberg och efter en stund, mellan Falerum och Linköping, blev han kissnödig.

 

- Jag hade druckit mycket när jag satte potatis. Nu ville vattnet ut. Jag bad om att få kissa. Men någon p-flaska fanns inte att uppbringa. Jag uppmanades att kissa på mig, vilket jag också gjorde.

 

För ambulanssjukvården i länet har landstinget det yttersta ansvaret. NT tar kontakt med Harriet Tibbling på landstinget, som hänvisar oss till Falcks, det vill säga det bolag som ansvarar för ambulansverksamheten i Åtvidaberg. Men personen, som är ytterst ansvarig för Falck, har inte gått att nå.

 

Vi försöker få kontakt med det andra bolaget, som landstinget anlitar - Sirius Humanum - för att utröna om det finns p-flaskor i deras bilar.

 

Ellen Friberg, ansvarig för bolaget, hänvisar till en annan person. Men han går inte heller att få kontakt med. Återstår en ambulanssjukvårdare i Valdemarsvik, som alltså lyder under Sirius Humanum. Han uppger att det inte finns p-flaskor i ambulanserna, men att "det löser sig ändå".

 

- Vid de få tillfällen, som det har handlat om, när jag har arbetat, har det hänt att vi har stannat bilen för att låta patienten urinera.

 

Rutger Nestor hade velat tillhöra den skaran.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Cederqvist