Norrköpingsbor slänger sitt matavfall fel

Norrköpingsborna slänger stora mängder matavfall i soporna trots att det ska komposteras. Det visar kommunens senaste plockanalys.

11 maj 2009 17:52
Varje vår och höst gör Norrköpings kommun en plockanalys av soppåsarna med brännbart avfall. Syftet är att se hur källsorteringen fungerar. Tidigare har Norrköpingsborna varit bra på att sortera matavfallet, men den senaste analysen visar att de som ska kompostera slänger stora mängder mat bland det brännbara avfallet.

 

- Hos de som ska kompostera består 30 till 40 procent av det brännbara avfallet av matavfall och det är alldeles för mycket, säger Maria Larsson, driftsamordnare för avfall.

 

Med matavfall menas allt som vi kan tänka oss att äta samt skal och matrester. För den som bor i lägenhet är det fastighetsägaren som beslutar om de boende ska källsortera matavfall. Villa- och fritidshusägare väljer själva. I Norrköping finns 5 700 villor som hemkomposterar och 12 000 hushåll som har den bruna komposteringstunnan hemma.

 

- Det konstiga är att många har gjort ett aktivt val för att kunna kompostera matavfallet men ändå inte gör det.

 

Matavfallet ska bli biogas
I dag komposteras matavfallet som läggs i den bruna tunnan, men från 2011 kommer matavfallet att bli biogas i kommunens egen biogasanläggning som byggs ute på Häradsudden. För att så många som möjligt nu ska sortera matavfallet kommer kommunen gå ut med information till hushållen.

 

- Något måste göras. Det är viktigt att matavfallet inte går till förbränning och om vi kan få mer matavfall till biogasanläggningen blir det en otrolig miljövinst.

 

 

Fakta Plockanalys
Varje vår och höst gör Norrköpings kommun en analys av invånarnas sopor.

 

Hos dem som ska kompostera består det brännbara avfallet av 30-40 procent matavfall.

 

Det farliga avfallet och elavfallet fortsätter att minska, men stora mängder plast och pappersförpackningar återfinns fortfarande i soporna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!