Han vill bli först med halal

Butiksinnehavaren Seif Al Taihi kämpar för att omvandla sin konkursdrabbade blomsterbutik till Sveriges första halal-restaurang.

24 april 2009 21:55
Blomsterbutiken i Skäggetorps centrum i Linköping har funnits från tidigt 1990-tal, och i Seif Al Taihis regi sedan i oktober förra året. Butiken har varit stängd sedan årsskiftet då verksamheten inte gick runt.

 

- Blommorna säljer inte. Willys säljer också blommor och det är ingenting jag kan konkurrera med. Det finns även andra större kedjor i området som ut-ökat sitt sortiment, säger Seif Al Taihi.

 

Idén till en halalrestaurang fick Seif Al Taih av personer som bor i Skäggetorp.

 

- Det finns familjer som aldrig tidigare ätit restaurangmat. De äter ju ingenting annat än halal. Vart ska de ta vägen? Det här är en ny kundkrets som växer fram i Sverige.

 

Men oenigheter mellan fastighetsförvaltaren och Seif Al Taihi gör det svårt att få öppna Sveriges första halal-restaurang.

 

- Vi vill i första hand ha en blomsteraffär i centrumet. Vi kan inte ha ett köpcentrum med bara restauranger. Men man kan inte backa och bara låta butiken vara stängd, säger Olof Ejdeblad, förvaltningschef och verksamhetsansvarig för Skäggetorps centrum.

 

790 namn
Butiksinnehavaren Seif Al Taihi stödjer sig på en namninsamling av människor som bor i området.

 

- Jag har papper på att folk vill ha en halalrestaurang, det är listor på 790 namn.

 

Dyrt att bygga om
Ärendet ligger hos miljö- och hälsovårdsnämnden som först måste godkänna lokalen för restaurangändamål. Med ett klartecken från nämnden ligger beslutet hos fastighetsförvaltaren.

 

-När vi fått svar från miljö- och hälsovårdsnämnden så kan vi gå vidare med ett beslut. Det här är ju en speciell typ av restaurang som inte finns tidigare. Det blir i så fall ett komplement till andra restauranger
i området som är mer traditionella med pub, säger Olof Ejdeblad.

 

Att anpassa lokalen till restaurangändamål kan bli en dyr affär. Fastighetsägaren kommer inte stå för de kostnaderna. Seif Al Taihi är villig att investera på egen hand.

 

- Jag står för kostnaderna för att bygga om lokalen. Det här handlar inte om pengar. Det är en dröm för många.

 

Fakta Halal
Handlingar kan kategoriseras som halal, tillåtet, eller haram, förbjudet (alkohol, tobak och kannabis).

 

Halal innefattar bland annat mat som är tillåten inom islam. 70 procent muslimer i världen följer kraven om halalmat som bland annat innefattar att djur slaktas på ett speciellt sätt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ramin Rahmani/Corren