Droppar under lupp på Världsvattendagen

Runt om i världen uppmärksammas under söndagen Världsvattendagen.
I Norrköping gick Ekoturen miljö- och naturbussen till olika platser, där vattnet spelar en viktig roll.

23 mars 2009 00:18
- Ett väldigt bra tillfälle att informera hur viktigt det är med just vatten, sade färdledaren och biologen Anette Aspegren-Güldorff, från arrangören Studiefrämjandet, till NT.

 

Ständigt utbyte
Att det kommer vatten ur kranen tar vi för givet. Vattnet på jorden går runt i ett evigt kretslopp och det sker ett ständigt utbyte av vatten mellan hav, sjöar, vattendrag och glaciärer.

 

Mer än 70 procent av jordens yta är täckt av vatten och till och med vi själva, vi människor, består till 72 procent av vatten. Vatten är dessutom människans absolut viktigaste och mest nödvändiga livsmedel.

 

22 mars varje år
Den 22 mars varje år infaller FN:s Världsvattendag med syftet att medvetandegöra människans behov av vatten som resurs och uppmärksamma vattnets betydelse för mänskligt liv.

 

I Norrköping gick Ekoturen först till reningsverket och därefter till vattenverket vid Borgs. På plats i bussen fanns cirka tio deltagare.

 

- Tiden bara rann i väg och alla hade massor med frågor, sade Anette Aspegren-Güldorff.

 

Dags att håva
Sedan var det dags att håva efter vattenorganismer och platsen var Torshagskärret i Åby. Miljö- och naturbussen är utrustad med både mikrolupp och tv-skärm och fram på bildrutan dök det bland annat upp dagsländor, dykare, sötvattensgråsuggor och en liten abborre.

 

- Man kan läsa kvalitén på vattnet genom dess organismer, sade Anette Aspegren-Güldorff. Och Torshagskärret verkar må bra.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!