Kontraktet som kostar IFK miljoner

Att säga upp tränaren Mats Jingblad kan kosta IFK Norrköping 2,5 miljoner kronor de närmaste tre åren. NT kan avslöja avtalet, som fick ett årsmöte i gungning och en förening ur balans.

10 mars 2009 22:53
Årsmötet var på väg mot sitt slut i aulan i Källvindsskolan. Det hade varit lugnare än en söndagspromenad i parken, men så klev den nye ordföranden Peter Hunt upp på scenen. I sitt installationstal kritiserade han den avgående styrelsen och revisorerna så hela salongen fick dra efter andan.

 

"Gamla styrelsen har sopat saker under mattan. Jag känner oro för klubbens existens", sa han.

 

Peter Hunt nämnde inga detaljer eller namn, men gav en vink om bristerna i den ekonomiska redovisningen och budgeten för 2009.

 

"Jag har läst de i förtid avbrutna kontrakten. Det finns en uppenbar risk att det här springer iväg mycket längre än de 800 000 kronor, som finns avsatta i årets budget. I värsta fall tvingas vi betala tre miljoner till spelare och tränare. Gamla styrelsen och revisorerna har sopat det här under mattan."

 

"Engångsbelopp"
På den första bänkraden hukade den förra styrelsen, som bland annat godkänt uppgörelsen med Mats Jingblad.

 

Mats Jingblad hade två år kvar på sitt kontrakt, när klubben löste ut honom den 31 oktober 2008.

 

"Vi löser ut honom med ett engångsbelopp, som båda parter är nöjda med", sa förre ordföranden Hans Lundin i NT 3 november.

 

Kontraktet, som NT läst och kan avslöja i onsdagens papperstidning visar en helt annan bild. Det är signerat av ordföranden Hans Lundin och vice ordföranden Fredrik Ohlin.

 

På lönelistan till 2011
IFK Norrköping har Mats Jingblad på lönelistan till och med den 31 december 2011.

 

Jingblad äger vidare rätten till att disponera lägenheten i centrala Norrköping till den 30 juni 2009. Tjänstebilen och mobiltelefonen kan han ha till den 22 november i år. Den totala notan för den här affären kan, inklusive sociala avgifter, kosta IFK Norrköping en bit över 2,5 miljoner kronor

 

I ett förtydligande, som är daterat den 5 november - alltså fem dagar efter den första uppgörelsen -  står:

 

"IFK Norrköping och Mats Jingblad har som förtydligande till överenskommelse daterad 2008-10-31 blivit överens om att MJ ska stå till klubbens förfogande som rådgivare i fotbollsfrågor. Detta gäller under den tid MJ ej träffat överenskommelse med annan arbetsgivare om ny anställning - dock längst till det datum som regleras i ovan nämnd överenskommelse."

 

Den skrivelsen ska, enligt uppgift till NT, ha varit ett krav från revisorerna för att kunna godkänna verksamhetsberättelsen. Det finns fler frågetecken runt hanteringen av uppgörelsen med Mats Jingblad. Ohlin och Lundin ska ha fått i uppdrag av styrelsen att se över vad det skulle kosta att säga upp Jingblad.

 

De kom tillbaka med ett faktum, som rörde upp känslorna. Styrelsen var inte enig. En medlem reserverade sig mot beslutet om avtalet.

 

IFK Norrköpings avtal med Mats Jingblad är inte unikt. Det finns flera liknande exempel, som när Sören Cratz fick sparken från finska VPS och gick till Hammarby 1999 eller när Olle Nordin fick gå från AIK och hamnade i Jönköpings Södra 2003.

 

"Bullshit" och "fel"
Hans Lundin avfärdade Peter Hunts utspel på årsmötet med "bullshit" och "fel" dagen efter.

 

"Jag förstår inte hur han har räknat. Jag har ingen aning. Vi har löst situationen med Felix Magro (till Grasshopper) och Kevin Amuneke (till Timisoara) och Mats Jingblad har själv sagt att han räknar med att ha ett nytt jobb i sommar", menade Lundin.

 

Även om Jingblad får ett nytt jobb i sommar så finns en stor risk att han kommer kosta klubben mycket pengar. I kontraktet står det nämligen att IFK Norrköping garanterar Jingblad en lön på 70 000 kronor i månaden. Ersättningen från IFK är under 2009 max 50 000 kronor och 40 000 kronor under 2010 och 2011. Ohlin avböjde i ett tidigt skede omval och hoppade till och med av styrelsearbetet i förtid.

 

Lundin ville sitta kvar, men petades. Inför årsmötet var han positiv och presenterade ett ekonomiskt plus för 2008 på 1,6 miljoner kronor och ett eget kapital på knappt 2,1 miljoner kronor.

 

"Den nya styrelsen kommer till ett delvis dukat bord. Jag önskar dem lycka till, sa han.

 

Sanningen är en annan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner Christer Gustafson