42-41 till nya Idrottsparken

3-0 mot Falkenberg i all ära.
Men 42-41 i kommunfullmäktige var IFK Norrköpings riktiga segersiffror i går.

29 maj 2007 01:15
Omröstningen i måndagens kommunfullmäktige gällde steg två i bygget av nya Idrottsparken.

Därmed gick koalitionens (s, v och mp:s) förslag om att avsätta två miljoner kronor till förprospektering av bygget igenom.

Voteringen blev en riktig rysare där en enda röst vägde över och två stolar, de båda sd-platserna, stod tomma. Slutresultatet blev som ett mål via stolpen på övertid, om fotbollsspråket tillåts.

På förhand talades det om en minoritetsremiss från Alliansens (m, c, fp, kd och spi) sida. En remiss som skulle försena processen med en månad och i realiteten hota att försena det eventuella bygget med ett helt år. Men någon sådan begärdes aldrig.

-Det har vi inte ens diskuterat. Jag vet inte varför de var rädda för det. En remiss skulle bara fördröja det hela, säger Mathias Sundin, fp.

En timmes debatt
Debatten i fullmäktigesalen varade i över en timme.

Kommunalrådet Mattias Ottosson (s):

-Norrköping är fotbollshuvudstaden i länet och Idrottsparken behöver utvecklas vidare. Det är viktigt att ta fram kostnaderna för en ombyggnad för att vi sedan ska kunna ta ett klokt beslut.

Om Alliansens motförslag (se faktaruta) sa Ottosson att de var ensamma om det eftersom det förslaget inte får något stöd av IFK.

-Alliansens förslag är omöjligt utan motpart, sa Ottosson.

Fråga om jäv
Det är något som fp:s Mathias Sundin reagerade på.

-Det är häpnadsväckande att han säger att det är IFK som pekar med hela handen och de gör som de säger, säger Sundin och tog upp exemplet med bygget Borås Arena.

-Där bromsade kommunen hela tiden processen. De ansåg att den första kostnaden på 270 blev för mycket. Det slutgiltiga byggpriset blev då 117 miljoner och kommunens bidrag till Elfsborg är två miljoner per år. Här i Norrköping känns det som att det är Hans Lundin som bestämmer, säger Mathias Sundin.

S-politikern och IFK Norrköpings ordförande Hans Lundin valde att inte delta i debatten.

Kd:s Kjell-Åke Rönnberg tog upp frågan om Hans Lundins (s) jävsituation.

-Lundin är ordförande i IFK Norrköping och vd i Riksbyggen. Hans fru Rita Eklund är ordförande för Norrköpings arenabolag, vilket gör att det finns risker för delikatessjäv inte bara i dag, utan även i fortsättningen, sa Rönnberg.

Koalitionens: Kommunen bygger den nya arenan för uppskattningsvis 220 miljoner inklusive en teknikhall. IFK blir sedan hyresvärd och ska stå för driften, underhållet och uthyrningen via bolaget Parken event och arena AB. IFK ska sedan betala tillbaka pengar till kommunen i takt med de ökade intäkterna som den nya arenan genererar.

Alliansens: Kommunen säljer Idrottsparken till IFK för en symbolisk summa av en krona. Kommunen ger IFK ett bidrag på 11 miljoner om året (ett bidrag som klubben får i dag). Dessutom får IFK de tomträtter som idag finns i AB Norrköpings Idrottspark, till ett värde av 15-20 miljoner. I förslaget ingår även två miljoner kronor för projektering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Heikki FOTO: HENRIK WITT