Färdtjänstsamtalen ska inte kopplas utomlands

Nu är upphandlingen av färdtjänstens beställningscentral äntligen klar. Det blir Vikbolandstaxi som tar över uppdraget.
- Det känns jätteskönt att äntligen få rätt, säger Niclas Aronsson på Vikbolandstaxi.

27 augusti 2008 00:19
Linköpings och Norrköpings gemensamma upphandling av beställningscentral för samhällsbetalda resor blev över ett år försenad. Men på måndagen klubbades beslutet i båda kommunerna.

 

Därmed får Samres lämna över uppdraget till Vikbolandstaxi som har fått bedriva ett slags krig mot Norrköpings kommun för att få rätt. Företaget kände sig orättvist behandlat från början i upphandlingen eftersom Vikbolandstaxi erbjöd att överta beställningscentralen till ett lägre pris jämfört med Samres.

 

Svårt beställa
Trots det gick uppdraget till Samres som fått ta emot mycket kritik från färdtjänstresenärer eftersom många samtal kopplas utomlands.

 

Kombinationen av datastyrd trafik och begränsade språkkunskaper har gjort det svårt att beställa bil till vissa adresser "som inte finns".

 

Efter att kommunen beslutat att Samres skulle få fortsätta vara beställningscentral överklagade Niclas Aronsson upphandlingsbeslutet till länsrätten. I maj i år fick han rätt och därefter har Norrköpings kommun överklagat ärendet till Kammarrätten som nekade prövningstillstånd. Därmed är det länsrättens dom som gäller.

 

- Det är skönt att få rätt, men det är horribelt att behöva bråka så här mycket. Jag har lagt ned oerhört mycket tid på det här och det har kostat mig en halv miljon kronor i juristkostnader. Ett upphandlande kontor ska vara experter, dessutom har de ju anställt jurister som ska hjälpa dem.

 

Privatperson skulle ge upp
Att få rätt mot en kommun i ett sådant här ärende kräver att man själv är upphandlingsexpert, enligt Niclas Aronson.

 

- En privatperson som bråkar med kommunen skulle säkert ge upp, man orkar ju inte och har kanske inte de här resurserna.

 

Samtal inom landet
Vikbolandstaxi tar över uppdraget om sex månader och under tiden fortsätter Samres att ta emot beställningar av färdtjänstresenärer. Uppdraget gäller resor både i Linköping och Norrköping. Enligt Norrköpings kommun kommer skiftet inte att märkas för resenärerna, med ett undantag, enligt Niclas Aronsson:

 

- Resenärerna blir inte kopplade till Moldavien och de träffar folk som kan den här branschen. Men jag blir väldigt förvånad om Samres inte överklagar, men de har svårt att komma med något. De kan nog bara dra ut på tiden.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!