SMHI varnar för kraftig åska

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för kraftig åska i Östergötlands län i måndag eftermiddag och kväll.

28 juli 2008 14:50

- Ett stråk över Dalarna, Örebro län och ned till Östergötland som ser ut att kunna få lite lagom ostadigt, vi får de varmaste temperaturerna här och därmed risk för att det kan utvecklas något åskväder under eftermiddagen, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI i Norrköping.


Det är lite osäkert om det enbart är de västra länsdelarna som drabbas och ostkusten kan inte känna sig helt säker. Åskvädren kan dyka upp var som helst.


-Sen eftermiddag och kväll har man tänkt sig att det skulle aktiveras i samband med en liten, från början rätt svag kallfront som inte har några moln på sig, men som kan bli lite aktivare när den kommer i kontakt med den varma luften. Än så länge är det bara i norra Dalarna det blommat upp några åskväder, annars är det inte mycket moln, säger Sten Laurin.
Så den lilla kallfronten är inget som kommer att ge svalare väder?
-Den kommer nog att sänka temperaturen ett par grader, säger Sten Laurin. Det varma vädret kommer att fortsätta och ligga runt 25 grader om dagarna under tisdag och onsdag, Sedan vänder vindarna till på torsdag och då kommer temperaturen upp runt 28-29 grader igen. Det ser ut att kulminera på fredag och sedan blir det lite ostadigare till helgen som det ser ut.
Så då gäller det bara att ta sig igenom kvällens åskväder?
-Det behöver inte bli så allvarligt - en varning är ju inte liktydigt med en prognos. Åskan är så lokal att en del kan klara sig helt undan, säger Sten Laurin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Uhlin