Klass 3 B jagar både högt och lågt

Ett litet kryp rör sig i godmodigt tempo över stickor och strån i hagen. Ett snabbt svep med den brandgula håven och krabaten är insamlad.

2 maj 2008 00:15
Nu gäller det bara att försöka lista ut exakt vad det är för en insekt. Vilbergsskolans klass 3 B är på utflykt i Svensksundsviken med Ekoturen och i strandkanten, på klippskrevan och i hagen hukar det äventyrliga friluftslivet.

 

Samt, som sagt, ett och annat småkryp.

 

- Vi håller på att forska om fåglar i skolan, säger Sara Karlsson och kikar genom förstoringsglaset i locket på sitt infångade kryp.

 

- Men det är roligt med insekter också. Särskilt när man får se dem så här nära. Det här är nog en skalbagge. En mindre skalbagge. Eller en fluga.

 

Småkrypen identifieras
Anette Aspegren-Güldorff, naturpedagog på Ekoturen, har brett ut en "bestämningsnyckel för smådjur på land" i gräset och med hjälp av den går det att stegvis identifiera smådjuren som anländer från höger och vänster i en strid ström med elevernas hjälp.

 

Allt mellan fästingar och skalbaggar samlas in och när naturens minsta fått sitt namn släpps de ut i terrängen igen. Insamlandet sker med stor entusiasm.

 

Halva klassen samlar insekter och andra halvan spanar efter fåglar i fågeltornet en liten bit bort mot Bråviken till. Stämningen är hög. Ett enkelt sätt att i tidig ålder få intresset för natur och friluftsliv väckt. Det är också målsättningen med Ekoturens verksamhet i det fria.

 

- Att få ut folk i natur och miljö över huvudtaget, förklarar Anette Aspegren-Güldorff. Lär man barnen att vara ute i naturen är mycket vunnet ur hälsosynpunkt. Här mår man väldigt bra helt enkelt. Jag ser det som bra alternativ till att åka till ett shoppingcentra eller sitta framför datorn.

 

Vinden smyger försiktigt bland de manshöga enarna och solen vräker sig över Vikbolandet. En dag som gjord att vara ute i det fria med andra ord.

 

Ekoturens körschema är tämligen fullspäckat våren lång och hela vägen fram till midsommar är Anette Aspegren-Güldorffs almanacka laddad med grottutflykter, överlevnadsdagar och naturreservatsbesök. Oftast med barn och ungdomar som passagerare i den karaktäristiskt blå ekobussen med sina färgglada djurdekorationer längs sidorna.

 

- Vi har ett par utflykter för allmänheten i början av maj också, säger Anette Aspegren-Güldorff. Den 4 maj åker vi till Kvismarens naturreservat utanför Örebro och den 8 maj åker vi hit till Svensksundsviken för att titta på fåglar och groddjur. Vem som helst som vill ut i naturen får följa med.

 

Forskningsfinal
För Vilbergsskolans klass 3 B är utflykten till Svensksundsviken själva finalen på forskningen om fåglar hemma i klassrummet.

 

- Eftersom vi har nära till Vrinneviskogen är klassen ganska van vid att vara ute i naturen, säger Elisabeth Karlsson som är klassföreståndare tillsammans med Gunilla Åberg.

 

- Men det finns ändå barn som sällan kommer ut. Jag tycker att alla klasser borde göra en utflykt med Ekoturen.

 

Eleverna i klass 3 B är tacksamma att ta med sig på en ekotur. Nyfikenheten är stor och att det flesta fåglarna hörs snarare än syns borta vid fågeltornet gör inte så mycket.

 

Bofinken sjunger
- Hör, nu sjunger bofinken, säger medföljande fågelskådaren Jan Roos och halva klassen vänder blicken mot buskaget varifrån sången kommer.

 

En havsörn siktades på långt håll tidigare på förmiddagen, innan någon ens hunnit få upp kikaren till ögonen. Nu får eleverna nöja sig med att slå upp grönfinken i fågelboken. Det förefaller rätt kul, det också. Dessutom börjar det dra ihop sig för matsäcksdags.

 

- För en del är det det allra viktigaste, säger Elisabeth Karlsson medan kycklingklubbor och ostmackor plockas fram ur elevernas medhavda väskor.

 

Efter lunchen byter klassen spaningsområde och Sara Karlsson ska speja efter fåglar medan "fågelhalvan" kryper nära marken i jakten på spännande småkryp.

 

- Ju mer man vet om vår natur desto mer rädd är man om den, konstaterar Anette Aspegren-Güldorff efter ännu en ekotur.

 

Fotnot: Det här är tredje delen i vår serie Friluftsliv som handlar om allt det vi kan syssla med ute i friska luften. Tidigare delar publicerades 21 februari och 17 mars.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!