Ingen ny mack utan sanering

Bensinmacken i Rejmyre stänger 15 april. När och om det kommer en ny bensinstation till orten är i dag högst osäkert. Den hetaste nya aktören är Q-Star.

2 april 2008 19:07
Uno-X som driver den befintliga bensinmacken i Rejmyre slår igen 15 april. Uno-X tar sitt miljöansvar och sanerar området. Bland annat ska de två cisternerna under mark lyftas upp. Det är dessa två bensintankar som är den stora stötestenen.

 

- Vi vill inte överta de gamla tankarna, trots att de är godkända till 2018, och få miljöansvar för något som kanske legat i backen sedan 1960-talet, säger Claes Bergström ägare och grundare till Q-Star.

 

Halverad vinstmarginal
Därför måste två nya bensincisterner i marken i vilket fall som helst.

 

- Så måste det bli och det kan vi inte lägga en krona på. Vinstmarginalen på bensin har halverats under de sista 20 åren så det har vi inte råd med. Vi bygger gärna upp en ny mack när nya cisterner är på plats. Men vi gör ingenting innan det är klart, fortsätter Bergström.

 

Enligt Claes Bergström ligger kostnaden för två nya bensincisterner på cirka 250 000 kronor med arbete.

 

- Vi ska försöka att hitta alla möjligheter att söka stöd och bidrag. För vi måste ha en bensinmack i Rejmyre. Inte minst på sommaren med alla turister, säger Peder Nyström företagare på orten och med i byarådet.

 

Claes Bergström har varit med på andra små orter i liknande situation där det hela har löst sig till det bästa. Bland annat i Odensvi utanför Gamleby.

 

- Där sökte byarådet bidrag från länsstyrelsen och fick ett avskrivningslån. Vi har lagt fram principen för byarådet i Rejmyre hur vi jobbar, säger Bergström.

 

Även Finspångs kommun är beroende av en bensinmack i Rejmyre. Både brandkår och hemtjänstens fyra bilar får många extra mil att åka utan en bensinmack.

 

- Kostnaderna ökar samtidigt som det förstås inte är bra för miljön, säger Anders Bengtsson på kommunens näringslivsavdelning.

 

Har kommunen någon plan för att säkerställa en bensinmack i Rejmyre?

 

- Nej, inte i nuläget. Då måste det tas politiska beslut först. Samtidigt vet jag inte om vi kan och får lämna något slags bidrag till förmån för till exempel ett bensinbolag.

 

1,2 mil till närmaste mack
Efter den 15 april ligger närmaste bensinmack i Hävla, cirka 1,2 mil från Rejmyre. Även runt den macken har det cirkulerat nedläggningsrykten.

 

- Det är absolut inte aktuellt. Den ska vara kvar. Men visst vore det bra om folk använde den mer, säger Hans Lejon, vd för svenska oljebolaget.

 

Hur lång tid tar det att bygga upp en ny mack?

 

- Att få ner nya tankar i marken och bygga upp en mack tar sex till åtta veckor, säger Claes Bergström.

 

Det kan mycket väl bli en sommar utan bensinmack i Rejmyre - eller ännu längre.

 

Fakta Närmaste bensinmack efter 15 april
Rejmyre-Hävla 1,2 mil

 

Rejmyre-Simonstorp 2,4 mil

 

Rejmyre-Finspång 2,6 mil
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip