M ratar behovsprövat barnbidrag

Centerledaren och näringsministern Maud Olofssons utspel om behovsprövade barnbidrag får inget stöd hos regeringens största parti, moderaterna.

25 mars 2008 12:23
-Det ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta mera, till exempel gå från deltid till heltid, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m).

Moderaterna har

samma grunduppfattning som socialdemokraterna, att barnbidraget ska gå till alla barn som en del av den generella välfärdspolitiken.

-Men vi har ju andra bidrag som är behovsprövade, så det är ju ingen princip som det inte redan finns undantag från. Den huvudsakliga invändningen är att inkomstprövning skapar marginaleffekter och motverkar arbetslinjen, säger Gunnar Axén.

Men näringsminister Maud Olofsson (c) öppnar alltså för att inkomstpröva barnbidraget.

-Det är klart att många funderar över varför alla höginkomsttagare ska ha barnbidrag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Riksdagsledamoten och ordföranden i Centerkvinnorna Annika Qarlsson, har tidigare fört fram liknande krav.

-I takt med att vi gör olika skattereformer och skattepolitiska reformer finns det anledning att titta på detta, säger Olofsson till tidningen.

Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, tycker att Maud Olofssons utspel är en stridsförklaring mot den generella välfärden.

-Barnbidraget har varit en hörnsten i familjepolitiken under lång tid. Det är lika självklart att vi inte betalar skola efter inkomst som att barnbidraget inte är behovsprövat, säger Östros.

Att barnbidraget har getts till alla barn oavsett föräldrarnas inkomst har gjort att det finns en bred uppslutning kring välfärdssystemet, menar Östros.

-Det gör att man kan ta ut mera skatt av dem som tjänar mycket, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!