Jörgen Haag - lirare tillbaka på mammas gata

Visst är han en lirare, Jörgen Haag, som häromkvällen gästade Crescendo och Dixie Cats. Han är klarinettisten som spelat på de flesta estrader och i de flesta miljöer.

15 februari 2003 04:00-Men jag är Norrköpingspojke, uppvuxen på Kvarngatan, förklarar Jörgen och stryker sig över det eleganta och yviga skägget. Och mamma bor fortfarande kvar här i stan och är här i kväll för att lyssna på mig. En pratstund med Jörgen bjuder minst sagt på skiftningar. Den handlar om allt från gamla kompisar, båtbränder till handlarns dotter i Västra Husby. -Henne var jag kär i... Tyvärr kolliderade vår romans med studierna på Ackis och det innebar att det nästan blev strul med allting. Men tre skolår klarade jag i alla fall av och då handlade det om klarinett och saxofon.
<br>

<span class=MR>
Flemstens födde idén
</span>
På den tiden var det inte populärt att man spelade jazz och samtidigt bedrev studier på Kungliga Musikaliska Akademin. -Skulle man ut och spela i buskarna så krävdes tillstånd, något som de flesta struntade i att söka, vi lirade ändå. Influenserna att spela jazz fick Jörgen när han en dag passerade gamla Folkets Hus på Slottsgatan. -Då hörde jag Roland Flemstens band lira, och så föddes tanken. -Jag spelade även i S:t Johannes blåsorkester. Pampigt att marchera och spela samtidigt. Han spelade så mycket han kom åt. -Det var svårt att försörja sig som musikant. Jag tog knäck på Posten och SJ för att få det att gå ihop. Så kom den stora kärleken in i Jörgens liv.
<br>

<span class=MR>
Gatumusikant
</span>
- Kvinnan som det gällde och som jag gifte mig med var från USA och så hamnade jag i Mexico. Så småningom blev det New Orleans och där jobbade jag som gatumusiker under en mycket spännade period av mitt liv. Jag träffade många härliga människor och rent musikaliskt innebar det rena kicken. Men kärleken tog slut, Jörgen kom hem till Sverige igen. -Jag spelade överallt där det erbjöds möjlighet. Dansmusik med Lill-Arne Söderberg, teatermusik på flera teatrar och framförallt gatumusik i Gamla Stan. -Jag och gitarristen Leif Norrman utgjorde stommen i ett gatuband som lirade i Stockholm under tio år. Vi tjänade bra med pengar, skattade lite och hankade oss fram. De bildade Sveriges äldsta punkband, Betongen ruttnar. -Vilket gäng, säger Jörgen. Just för dagen är han lite besviken på sin gamla hemstad. -När jag var och handlade häromdagen passade någon på att stjäla min klarinett och när jag sedan läste om att det varit slagsmål på biblioteket, då fanns det anledning att undra vart Norrköping är på väg. Bertil From i Dixie Cats är mannen bakom kvällens värvning, Jörgen Haag. -En gammal elev, han tog två lektioner av mig, minns Jörgen Var det ett hopplöst fall? -Nej, det visade att han var bättre än magistern, förklarar Jörgen med ett jättegarv. Så är han, denne 62-åring som blivit något en av legend i sin gamla hemstad. En man som älskar att leva och har nära till skratt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Rådegård