Mamma ser dig...

Facebook är nätgemenskapen där alla får vara med. För första gången kan föräldrar umgås på samma virtuella mötesplatser som sina barn. Men inte utan konflikter.

28 augusti 2007 20:22
Ett nytt meddelande. Min faster har anslutit sig till Facebook, och gjort mig till vän. Hon tror att sajten kan hjälpa henne att hålla koll på vad sönerna sysslar med, och vad brorsbarnen ägnar sig åt. Genast får hon reda på att den äldste sonen just har gjort slut med sin flickvän.

 

"Ja, men så praktiskt att jag kan kolla upp mina egna barn också! Perfekt!" skriver hon.

 

 

Entusiasmen delas inte av sönerna, vars tillvaro på hemsidan jag har följt med intresse. Den yngre har framhållit att han söker efter "whatever he can get" i kärleksväg. Han har även lagt ut familjens hemtelefonnummer. Den äldre förekommer på 207 foton och 2 videos inlagda av kompisar. Inte alla bilder lämpar sig för mammas ögon.

 

Med Facebook håller du kontakt med de människor du egentligen inte hade tänkt hålla kontakten med, men gör ändå för att det är enkelt. Med hjälp av ett nyhetsflöde uppdateras du ständigt om vad klasskamraterna från lågstadiet eller chefen från förra jobbet gör idag.

 

Jag läser:

 

Mark joined the group journalists.

 

Piotr is looking for an apartment.

 

Maria is now married.

 

Christina and Ulrika are now friends with Anna.

 

Emily is slötittar på fotboll.

 

Efternamnen har jag tagit bort. På Facebook heter du som du gör även utanför sajten, inte något alias för oigenkännlighet. Att finna vänner är på så vis okomplicerat. Det forna studentcommunityt från Harvard har över 120000 svenska medlemmar, och är enligt besöksräknartjänsten Alexa Sveriges nionde mest besökta hemsida.

 

 

Egentligen är det fullkomligt logiskt.

 

80-talisterna har vuxit upp, läser på universitet eller förvärvsarbetar, de vill inte längre driva omkring på glättiga ungdomscommunityn som Lunarstorm och MySpace. Facebook utmärks av ett sobert utförande, vit bakgrund med blåa detaljer, och skulle lika gärna kunna vara en hemsida för en revisionsfirma.

 

En bedräglig känsla av trygghet råder, den försäkrar att det som händer på Facebook stannar på Facebook. För vissa är det också så, sajten har en ordentlig avdelning för hur man begränsar sin profil för andra medlemmar. Det barn som vill undslippa sina föräldrar kan enkelt ordna detta. Men inte alla vet hur man gör, och få inser att de har ett behov.

 

 

Enligt en ny undersökning lämnar 41 procent av sajtens medlemmar ut personlig information till vem som än vill ha den.

 

Som till polisen. I USA har bilder från communityt använts för att kartlägga när studenter ska anordna röjiga evenemang. Företag i rekryteringstankar har också blivit hängivna besökare. Sajten fungerar för dem som ett verktyg för att utreda någons faktiska identitet. Den alltför godtrogne nätanvändaren, med mycket på sitt samvete, har åtskilligt att frukta.

 

 

Enligt det avtal som alla medlemmar godkänner förbehåller sig Facebook rätten att använda information om personer som hittats genom andra källor än sajten, som på bloggar eller i tidningsartiklar. Genom en annan klausul tillåter medlemmen Facebook att sälja ens personliga uppgifter till företag.

 

Man behöver i själva verket inte ens betala för att nå sådan information. För ett par år sedan laddade två studenter ner över 70000 profiler från hemsidan genom att använda ett automatiskt skript. Då för att tydliggöra sajtens säkerhetsproblem.

 

 

Den amerikanska psykologen Sherry Turkle har beskrivit Facebook som den sajt som bäst kartlagt den första internetgenerationen. Hon bekymrar sig över de ungas nonchalans inför problemet, och befarar att de i framtiden inte kommer att fästa någon vikt vid sin personliga integritet. Vare sig det gäller hemsidor, kreditkortsföretag eller myndigheter.

 

Oron är dock större på kultursidor och bland integritetsexperter än hos användarna på communityt. Det är därför föga underligt att föräldrar väljer att ansluta sig till samma hemsidor som sina barn.

 

Den republikanske presidentkandidaten Rudy Giuliani hamnade för några veckor sedan i ett kärvt läge då det framkom att hans dotter stödde demokraterna och hade gått med i gruppen Barack Obama (One Million Strong for Barack) på Facebook.

 

Efter en åthutning från fadern gick hon ur dagen därpå.

 

Även svenske utrikesministern Carl Bildt har ett konto. Helt öppet, för vem som helst att besöka. Bland vännerna märks hustrun Anna Maria Corazza Bildt och produktionsbolagsägaren Anna Bråkenhielm, men även dottern Gunnel.

 

Pappa ser dig också.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!