Ansiktet"Hittills det värsta året i mitt liv"

Hon satte nytt distriktrekord i höjdhopp för flickor 13-14 år när hon klarade 1,63 meter vid tävlingar i Karlstad den 16 september 1978.

21 oktober 2004 04:00
Detta kan man få veta på internet där en av sökmotorerna ger 12 600 träffar på namnet Camilla Henemark.
På lördag fyller denna skådespelerska, sångerska, modell, programledare, debattör, föreläsare, tyckare, bisittare, minglare och inte minst - kändis - 40 år. Om detta tycker hon bland annat:
- Det ska bli skönt. Alltid händer det något nytt.
Även om potentialen uppenbarligen fanns där, blev det ingen Kajsa Bergqvist av inledningsvis nämnda höjdhopperska som när det begav sig tävlande för stockholmsklubben Westermalms IF.
I stället, efter bland annat tea­terstudier vid Kulturama, blev det en La Camilla. Den glamorösaste av glamorösa stjärnor i glampopbandet Army of Lovers som hon blev medlem av 1987. Men också en modellmamma med egen agentur, flitig debattör i media och uppmärksammad förstamajtalare för socialdemokraterna från 1996 och i flera år framåt. Bland mycket, mycket annat.

<span class="mr">Berg- och dalbana
</span>Hitintills kan de fyrtio åren betecknas som med en berg- och dalbanefärd med ganska jämn fördelning mellan de hisnande höjderna och dito dalarna.
Men så blev det den 14 november 2003 och hela tillvaron ställdes på ända efter ett beramat restaurangbråk i Linköping. Som bland annat gjorde att Camilla Henemark fick spendera natten i en cell och senare, den 17 maj i år, dömdes till böter för ringa narkotikabrott.
Till råga på allt har en nära vän tagit livet av sig. Själv drabbades hon av en svår depression sedan hon bland annat lurats av en dokusåpabokare. Och skivbolaget som skulle ge ut hennes första platta på flera år havererade.
- Hittills har detta varit det värsta året i mitt liv, konstaterar Camilla Henemark sakligt. Men, tillägger hon, samtidigt som det har varit jobbigt har det också varit lärorikt.
- Jag har lärt mig mycket om mig själv och om andra människor. Tidigare har jag inte gett mig tid att stanna upp och tänka efter. Det har jag gjort nu.
Bland annat har hon kommit fram till att av det hon sysslat med har det mesta handlat om yta och mycket lite innehåll.

<span class="mr">Ångrar inget
</span>- Mycket har hängt på utseendet. Nu när man trots allt snart är fyrtio år kan man inte längre luta sig mot detta på samma sätt. Det är dags att ta itu med insidan. Och det är ganska skönt, menar Camilla Henemark.
En sak vill hon dock betona - även om hon levt ett turbulent och i mångas ögon vidlyftigt liv så ångrar hon ingenting.
- Det är ingenting jag vill ha ogjort i alla fall. Även om det är mycket man tänker att man skulle gjort innan man fyller fyrtio och som inte blivit av. Till exempel skaffa barn.
- Men jag har gjort massor med andra saker så jag är ganska nöjd ändå. Och jag hoppas det enormt spännande liv jag trots allt haft fortsätter nu när jag ska börja på ett nytt kapitel som en klokare och insiktsfullare människa. Vacker är jag ju fortfarande.
La Camilla garvar högt och hjärtligt.

<span class="mr">Nytt favoritland
</span>Just detta, förmågan att kunna skratta åt det mesta, inte minst sig själv, har hjälpt henne igenom mycket. Inte minst de senaste månaderna. Då det, även om det sett mycket mörkt ut, inte varit nattsvart hela tiden.
Till ljuspunkterna hör definitivt en resa hon gjorde i augusti till den oljerika före detta sovjetrepubliken Azerbajdzjan vid Kaspiska havet.
- Jag var inbjuden som gästartist tillsammans med rockbandet Boney M som jag känner sedan 80-talet, för att inviga ett nytt hotellkomplex i huvudstaden Baku.
- Jag blev väldigt förtjust i Azerbajdzjan. Det är ett underbart spännande land med en fantastisk nybyggaranda. Överallt byggs och investeras det och framtidstron är enorm. Hela landet sjuder av entusiasm, berättar Camilla.

<span class="mr">Tillbaka i november
</span>Att man inte glömt La Camilla från Army of Lovers, som när det begav sig var mycket stora i den här delen av världen, fick hon många bevis på. Hon knöt också en del nya kontakter. Vad detta eventuellt kan leda till är dock för tidigt att spekulera i. Men:
- Jag ska åka dit igen i november. Sedan får vi se vad det blir av det hela. Det är i alla fall kul att hitta och söka sig fram på nya vägar, menar den blivande 40-åringen och tillägger hoppfullt:
- Jag hoppas verkligen det vänder nu. Även om det här året varit det sämsta i hittills i mitt liv utesluter det inte att nästa kan bli det bästa. Efter regn brukar det ju komma solsken.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Frime/TT Spektra