Ann-Sofies astma försvann med massage

Ut med skräpet och in med frisk luft. Det är hemligheten bakom massören Janne Karlssons metod som botat Ann-Sofie Wallmans andningsproblem.

8 juli 2007 17:59
När Ann-Sofie Wallman var 7 år blev hon allergisk mot bland annat familjens katt. Näsan och ögonen rann och hon utvecklade astma. Hon var tvungen att använda flera mediciner.

 

-Astman påverkade mitt liv väldigt mycket. Om klasskompisarna i skolan hade pälsdjur hemma kunde jag få ett astmaanfall, eftersom håren följde med i deras kläder. Det var väldigt obehagligt när det pep i bröstet och jag fick kämpa för att få in luft. Jag var tvungen att ha med inhalatorn jämt, säger hon.

 

Många andas dåligt

 

För sju år sedan började hon gå till massören Janne Karlsson i Lotorp eftersom hon hade ont i ryggen. Vid den tiden hade Janne Karlsson börjat fundera kring bakgrunden till patienternas problem. Många hade ont i axlar eller huvudet, de var stressade eller utbrända. Han insåg att gemensamt för många patienter var att de andades dåligt.

 

-Jag började egentligen med i grunden klassisk massage av bröstkorgen. Det mjukade upp så lungornas rörelse blev bättre, säger han.

 

I Lotorpsmetoden arbetar Janne Karlsson, förutom med massage, med att hjälpa patienten att rent fysiskt tömma lungorna genom tryck. Han jobbar med triggerpunkter, tittar på andningstekniken och mäter rörelsen i bröstkorgen. Han säger att nästan alla hans patienter blir bättre och många blir helt friska.

 

-Min astma som jag fick av allergin har helt försvunnit och jag använder ingen medicin längre. Nästan alla i min familj har hundar. Tidigare undvek jag att åka och hälsa på eftersom andningsproblemen kunde vara kvar i månader. Nu kan jag nysa och hosta om jag är på besök men får inga andningsproblem, säger Ann-Sofie Wallman.

 

Mer syre mindre avgaser

 

Hon berättar att hon hade lättare att andas redan efter första massagen. För de flesta med andningsproblem räcker det med tre till fyra tillfällen och sedan får man övningar och jobba vidare med hemma, säger Janne Karlsson.

 

Metoden handlar kort sagt om att få i sig mer syre samtidigt som man gör sig av med kroppens avgaser, exempelvis koldioxid.

 

-Mycket handlar om att vi i dagens samhälle är stressade och har höga krav på oss själva. Därtill har vi kanske ett stillasittande jobb. Allt detta leder till att vi blir stela i bröstkorgen och andas kort och stötigt. Massagen är egentligen inte något revolutionerande. Den hjälper kroppen att få i sig syre och bli av med kroppens avgaser, säger Janne Karlsson.

 

-Jag vet ärligt talat inte var jag har mina mediciner längre och min familj är glad att jag hälsar på dem oftare, säger Ann-Sofie Wallman

 

Allergi är överkänslighet mot vissa ämnen, exempelvis hos pälsdjur.

 

Den allergiska reaktionen kan innehålla snuva, svullna ögon och astma.

 

Allergi har blivit allt vanligare de senaste åren och barn drabbas ofta.

 

I Sverige har omkring 8 % diagnostiserad astma som beror på allergi. Andelen som har andningsproblem är runt 20 procent.

 

Orsakerna till allergi finns i miljön, men ärftliga faktorer spelar också in.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!