Ålund besviken efter finalmissen

EM-tävlingen i Tierp blev inte alls vad Jimmy Ålund från Norrköping hade tänkt sig. "Ett klumpigt misstag", säger han.

19 juni 2016 19:11

Det hela tog slut redan i semifinal. En klar missräkning för Jimmy Ålund som vann den första EM-tävlingen i England för några veckor sen och hade tänkt sig upprepa det resultatet.

Men så blev det inte.

Inte alls.

– Att åka ut i semifinal är ingen missräkning, det är en kraftig missräkning. Vi måste nå final för att få godkänt i vår värld, det här är långt ifrån godkänt.

Vi bad honom summera helgen i Tierp. Då sa han:

– Vi kvalade rätt bra, efter att ha turen att få en andra repa sent på fredagskvällen, och slagit tvåan med en hundradel. Och den första repan här kändes helt okej, även om bilen var lite för "säker", inte riktigt det bett jag ville ha.

"Slog loss däcken"

Därför ändrade man en del inställningar i bilen och det blev inte alls så som det var tänkt.

– Det tålde inte bilen just nu. Jag slog loss däcken direkt i starten så jag fick göra ett omtag men hann bara nästan ikapp och förbi min motståndare. Det var riktigt tajt vid mållinjen men skiljde nio tusendelar som inte var till vår fördel den här gången, tyvärr.

– Därför känns det givetvis riktigt surt just nu.

Han skakade på huvudet och fortsatte:

– Vi trodde att uppsättningen vi gjorde på bilen skulle vara optimal, men så var det inte alls. Det är lustigt, vi har alla stor erfarenhet av den här sporten, ändå kommer misstagen då och då och man lär sig alltid något nytt varje tävling.

– Jag vet inte vad det är men vi har svårt för Tierp, vi lyckas väldigt sällan vinna här. Fråga mig inte varför det är så för det vet jag inte. Det är bara en bana som inte passar oss, som vi har flyt på direkt.

Kvar i ledning

Han behåller ändå ledningen i mästerskapet efter två deltävlingar.

– Det positiva är att han som låg tvåa i tabellen också åkte ut i semifinal, därför behåller vi ledningen. Å andra sidan kom de andra närmare, för i och med det här resultatet bjöd vi in fler i kampen om guldet, vilket ju var rätt så onödigt.

Jimmy Ålunds mål den här säsongen är, givetvis, ännu en titel. Det skulle i så fall bli hans tionde EM-guld.

– Man kan kanske tycka att vi borde leta oss nya utmaningar efter att ha vunnit det här mässterskapet så många gånger, men som du ser nu är varje tävling en ny utmaning. Det fick vi ju bittert erfara den här tävlingen.

Nästa deltävling går i Finland om knappa två veckor och som vanligt är det mycket jobb att få bilen klar, även om den gick felfritt.

– Det tar sin tid, mycket delar ska plockas ner och gås igenom. Det är samma procedur även om vi bara fick fyra repor den här helgen, men så är den här sporten.

Mer dragracing: I den tyngsta klassen, Top Fuel, blev Mikael Kågered från Linköping, utslagen i semifinal av tävlingens segrare Anita Mäkelä från Finland. Mäkelä vann en helkvinnlig final där norskan Brigitte Bremnes överraskade alla med att ta sig så långt som till finalen. På vägen dit slog hon bland annat ut kvalettan Urs Erbacher.

Mattias Wulcan, också Linköping, åkte ut i kvartsfinalen i sin nya bil i klassen Top Doorslammer efter att ha tjuvstartat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén

Ämnen du kan följa