Björn Folkeson, som till vardags är chef för närpolisen i Östergötland och nu på sommaren även för ordningspolisen, har utsetts till kommenderingschef. Att skottlossningen utanför Deli Kök och Bar i tisdags nu betraktas som en särskild händelse innebär att den lyfts ur det dagliga arbetet och att polisens alla resurser finns tillgängliga för utredningen. 

- En kommenderingschef disponerar alla resurser den vill ha. Jag har rätt att skjuta på andra arbeten och disponera om resurser till det här från andra delar av länet, säger Björn Folkeson.

Tittar på hotbild

Artikelbild

Björn Folkeson kommer nu med hjälp av en mindre grupp att samla in och analysera all information som finns kring händelsen. De kommer att analysera informationen om individerna som varit delaktiga och om personer som har en koppling till de kriminella nätverken.

Utifrån det görs en hotbild, både hur ett eventuellt hot ser ut mot enskilda personer och mot allmänheten.

Även om man inte hittar en stark hotbild kan polisen bestämma sig för att vara mer synlig ute i samhället.

- Jag kommer att reda ut vilka inom polisen som har vilket ansvarsområde och strukturera upp all information, säger Björn Folkeson.

Artikelbild

Polisen arbetar tillsammans med den särskilda aktionsgrupp som finns i länet och som specialiserat sig på kriminella organisationer. Gruppen är en av sammanlagt åtta liknande grupper i Sverige som leds av Rikskriminalen.

Först på fredagen kommer åklagare att ta beslut om de elva personer som sitter anhållna för försök till mord alternativt medhjälp till mordförsök kommer att häktas.

De tre skadade personerna har nu fått lämna sjukhusen och sitter anhållna hos polisen.