Misshandlades för sitt politiska engagemang

I lördags blev en medlem i Folkpartiet misshandlad när han delade ut flygblad. Folkpartisten arbetar ideellt i riksdagskandidaten José Kimengas personvalskampanj, och händelsen har skakat hela organisationen.
- Jag blir så förbannad, samhället måste agera hårdare mot det politiska våldet, säger José Kimenga.

12 augusti 2010 00:00
Den misshandlade mannen, en 38-åring med somaliskt ursprung, ingår i en grupp av cirka 25 personer som hjälper José Kimenga i årets valrörelse. De hade på lördagen besökt Lindö för att kampanja, dela ut flygblad och diskutera politik med potentiella väljare.

 

- Enligt planen skulle vi åka tillbaka till Norrköping på eftermiddagen för att gå runt i centrum. Jag och den här killen åkte före de andra för att packa upp material, och det var då misshandeln inträffade.

 

Kimenga släppte av 38-åringen utanför Stadsbiblioteket, där gruppen skulle samlas efter nedslaget i Lindö, och åkte själv iväg till andra sidan biblioteket för att parkera bilen.

 

Knäckt näsben
När han kom gående tillbaka såg han på håll att 38-åringen stod och pratade med en grupp människor.

 

- Det såg ut att vara en hetsig diskussion, och plötsligt bröt det ut i slagsmål, berättar Kimenga.

 

38-åringen fick ta emot både sparkar och slag mot ansiktet. Hans näsben knäcktes, och han fördes till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

 

Den misshandlade mannen vill inte själv medverka i media, men säger genom Mathias Sundin, oppositionsråd för Folkpartiet i Norrköping, att han är skakad av händelsen.

 

Utpekad greps
- Han vill helt enkelt vill inte dra mer uppmärksamhet till sin person. Han kommer givetvis att medverka i utredningen och prata med polis och åklagare, säger Mattias Sundin, folkpartiets ordförande i Norrköping.

 

Efter misshandeln pekade ett flertal vittnen ut en 45-årig man, även han av somaliskt ursprung, som snart kunde gripas av polisen misstänkt för misshandeln.

 

Enligt José Kimenga var anledningen till att 45-åringen tog till nävarna att han inte tyckte att landsmannen skulle hjälpa ett "dåligt parti".

 

- Innan han slog hade han skrikit: "Varför gör du så här?", "hur kan du som somalier hjälpa ett sånt parti?", berättar Kimenga.

 

45-åringen fördes till polisstationen, och hördes av en utredare. Bara timmar efter misshandeln släpptes han på fri fot igen, något som upprör Mathias Sundin

 

Anhölls inte
- Han kom ut från polisen snabbare än vad vi kom ut från akuten. Det gör att man måste fråga sig om något inte är rejält snett. Jag tycker att det är märkligt att man inte anhöll den här mannen, säger Mathias Sundin, som efter att ha fått information om händelsen genast åkte till sjukhuset för att stötta partikollegan.

 

José Kimenga tycker att myndigheternas agerande sänder ut fel signaler.

 

- Samhället måste markera att våld mot politiker inte är okej. I en demokrati ska man inte kunna slå och sparka någon som pratar om sina politiska åsikter och sedan gå fri som om ingenting har hänt, säger Kimenga.

 

Frivilliga
Både Mathias Sundin och José Kimenga menar att det är demokratin som konstruktion är den största förloraren då personer som blir utsatta för våld och hot om våld hoppar av sina uppdrag.

 

Sedan valet 2006 har Kimenga arbetat för att sätta ihop en grupp kampanjarbetare. De flesta är invandrare, och många är somalier.

 

- Jag har cirka 25 frivilliga personer, killar och tjejer, som säger att de är redo att hjälpa till med allt. Jag har lagt flera år på att bygga förtroende hos dem, för mig men också för samhället, för Sverige. De har kommit och sett att här kan man vara fri och tycka som man vill. De är glada eftersom de känner att här kan de gå ut och prata med folk. De känner sig stolta och det är en upplevelse.

 

Motarbetas
Kimenga berättar att steget för invandrare till ett aktivt politiskt engagemang ofta är väldigt svårt, och att man motarbetas av krafter - inte sällan, och precis som i det här fallet - av personer de delar bakgrund med. Han menar att extrema grupperingar finns lokalt och att de är ett verkligt hot.

 

- Det är därför vi måste, med alla möjliga medel, stoppa sådana typer av händelser. Staten, regeringen, landet, samhället, alla måste motverka det här. Man måste kunna ge skydd och garantier för de som valt att arbeta frivilligt med politik. Många lägger av efter att ha blivit hotade.

 

Sedan händelsen utanför biblioteket i lördags har José Kimengas kampanj stått stilla.

 

"Skapat en rädsla"
Flera av hans frivilligarbetare har visat oro, och med hänsyn till dem har flera planerade aktiviteter lagts på is.

 

- Vi ska ta resten av veckan och fundera på hur vi ska gå vidare. Det har skapat en rädsla, och för tillfället har allt arbete stoppats. Nu ska vi sätta oss ned och tänka om. Lägga upp en ny strategi. Vi kan ju inte sluta kampanja och lämna landet till de krafter som är mot demokrati, säger José Kimenga.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!