Klart ja att sälja Parken

Den regerande koalitionen i Norrköping ställer sig bakom en försäljning av Nya Parken. Den borgerliga alliansen är mer splittrad inför dagens kommunstyrelsemöte.

19 januari 2010 00:00
På varsitt håll höll de sju partierna gruppmöte om den heta frågan under gårdagen. Ja eller nej till en försäljning av Nya Parken till IFK Norrköping, enligt det tjänstemannaförslag som presenterades för en vecka sen?

 

Inom alla partier var det djupa och tuffa diskussioner fram till en slutlig ståndpunkt inför det extra kommunstyrelsemöte som hålls under tisdagsmorgonen.

 

Majoriteten - Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet - landade alla i samma beslut. Det blir ett ja från de tre partierna i koalitionen som styr kommunen.

 

- Det handlar om mycket pengar och vi måste göra det här på ett klokt sätt. Nu säger vi ja eftersom vi anser att våra tre krav uppfylls i förslaget, säger kommunalrådet Mattias Ottosson (S).

 

"Sämre med konkurs"
S-kraven är att affären inte ska kosta skattebetalarna mer, att kommunen har sista ordet vid uthyrning och fördelande av tider och att IFK sköter underhållet av anläggningen så att den även framöver håller samma Uefa-standard.

 

- Vi gör det här för att IFK ska få bättre möjligheter att betala sin del av Parken, alternativet att skattebetalarna får stå för allt vill vi inte se, säger Ottosson.

 

Kommunalrådskollegorna Stefan Arrelid (MP) och Kerstin Hildebrand (V) hade samma besked att lämna i går kväll.

 

- Det skulle vara sämre för invånarna med IFK i konkurs, då skulle kommunen få ta hela kostnaden för arenan. Sen har ingen så stor glädje av Parken utan något lag i superettan eller allsvenskan, säger Arrelid.

 

- Vår grunduppfattning är att vi inte ska sälja Parken, men vi får beska med det här. Visst är det osäkert och det är inte med entusiasm vi kommit fram till beslutet, men vi tar inte strid i den här frågan, säger Hildebrand.

 

Bland de borgerliga partierna ställer sig Moderaterna positivt till en försäljning till IFK medan de tre övriga i alliansen väljer att rösta emot.

 

- Tråkigt att de andra har intagit en annan ståndpunkt, men jag tror vi har vissa synpunkter som vi kan få gehör för i kommunstyrelsen. Vi tror att kombinationen IFK och näringslivet kan betyda mycket för att utveckla arenan. Konkurs för Parken Event och Arena AB är mycket sämre, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren (M).

 

Beslut på måndag
Folkpartiet sa tidigt nej till förslaget och efter flitiga diskussioner kom även Kristdemokraterna och Centerpartiet till samma ståndpunkt.

 

- Det här är framhastat och det enda rätta är att låta det avtal som finns löpa vidare, säger Margaretha Ericsson, oppositionsråd (KD).

 

- Förslaget är svårbegripligt och krångligt och vi vet inte vad det leder till i framtiden. Majoriteten har satt sig i den här situationen och den får de försöka reda ut, säger oppositionsrådet Karin Jonsson (C).

 

I dag röstas det i kommunstyrelsen, på måndag är det sen dags för fullmäktigebeslut. Det lär bli ett klart ja.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander