Telefonavlyssning avslöjade knarkaffär

På dagarna arbetade 40-åringen i byggbranschen. Fritiden ägnade han åt omfattande narkotikaaffärer. Mannen åtalas nu för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

19 september 2009 00:18
Efter en tids spaning mot bland annat den 40-årige huvudmannens bostad i Hageby slog polisen till den 18 juni, dagen före midsommaftonen. Telefonavlyssning hade avslöjat att 40-åringen skulle göra ännu en resa för att köpa narkotika i Malmö. Med sig på bilresan hade mannen två Norrköpingsbor, en 32-åring och en 28-åring. Männen, båda tidigare kända av polisen, skulle fungera som chaufför respektive tolk när affären gjordes upp. De medåtalas nu för grovt narkotikabrott.

 

Affär på fyra minuter
I Malmö begav sig de tre männen till en lägenhet, som de senare lämnade i sällskap med säljaren, en 27-åring. Alla fyra åkte sedan i Norrköpingsbornas hyrbil till ett garage. På fyra minuter gjordes affären upp, trion från Norrköping åkte ut ur garaget och satte kurs mot hemorten följda av civil polisbilar.

 

När hyrbilen skulle stoppas lade sig en civilbil framför, medan en annan körde upp jämsides. Föraren av hyrbilen lyckades dock smita emellan och försökte i 180 km i timmen köra ifrån förföljarna. I en rondell tvingades han dock sänka hastigheten och kunde prejas ut på en gräsmatta. Där greps alla tre. I en blomsterkartong i hyrbilen fanns fem kilo marijuana av hög kvalitet, professionellt vakumförpackad i plastpåsar. I bilen fanns också några gram kokain.

 

Knark i frysen
I en frysbox hemma hos 40-åringen hittades senare åtta hekto amfetamin. I bostaden fanns även två hekto cannabis och 1 000 dopningstabletter, så kall-
ade ryssfemmor.

 

Utöver för den beslagtagna narkotikan åtalas 40-åringen även för hantering av två hekto kokain och ett kilo cannabis. Åklagaren grundar sig i den delen på bland annat information från telefonavlyssning.

 

Köpt vid flera tillfälen
- Som jag ser det har han köpt narkotika i Malmö vid flera tillfällen, kommenterar kammaråklagare Magnus Elving.

 

40-åringen åtalas dessutom för grovt vapenbrott. I avlyssnade telefonsamtal berättar mannen bland annat att han har två pistoler och vill sälja den ena. I ett samtal beställer han även 15 pistoler i en affär som uppenbarligen aldrig blev av. 40-åringen har erkänt innehav av två pistoler, vapnen har inte återfunnits.

 

Huvudmannen är tidigare dömd för grovt narkotikabrott, i Skåne på 90-talet och i Jönköping 2002. Han har under senare år bott i Norrköping. Sammanlagt nio personer åtalas i härvan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!