243 bidrag till NT:s tävling

Intresset att delta i
NT:s sexordsnovellsstävling har varit enastående! Precis som vår domare i tävlingen, Marcus Birro, är vi både glada och stolta över läsarnas lust att skapa.

31 juli 2009 22:41
Totalt kom det in 243 noveller. Men en tävling är en tävling och i denna finns bara en vinnare. Nämligen Joanne Kärkkänens bidrag:
Norrköpings flygplats, ankomsthallen. Längtar. Kommer inte.

 

Och så här säger den enväldige domaren:

 

Först; jag är ärligt talat mäkta imponerad över hur många som nappat på den här tävlingen. Det är som jag alltid sagt, ända sedan jag fyttade hit 2004, att det sjuder av liv, kultur, ömhet, stolthet och kvalité i den här staden. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; att flytta hit är bland det bästa jag gjort. Jag minns att en vän kom hit och hälsade på och han sade att folk såg så ledsna ut här, men jag sade att det är bara som regngardiner, människor är på riktigt, det finns en sorts undanglidande, karg innerlighet som är fantastisk med den här staden. Norrköping fjäskar inte för någon.

 

Kommer man innanför regngardinen finner man en unik vänlighet, en stolthet över stans historia, men kanske framförallt nu för tiden en stolthet över hur vacker stan blivit. Bara de senaste tio åren har ju vattenfallen och industrierna öppnats upp och skänker stan en helt unik plats att vara på. Bara de åren jag bott här har Norrköping lyft sig i nackskinnet och strålar på ett nytt, fantastiskt sätt. Staden sjuder.

 

Folk älskar sin hemstad, men någonstans på vägen har man tappat den där stoltheten, kanske i takt med alla uppsägningar, alla nedläggningar under sjuttio, åttio och nittiotal. Men nu är Norrköping en kaxig jävel igen. Med hjärtat med. Det är fantastiskt befriande. Behovet att uttrycka sig är konstant hos oss alla. Det visar gensvaret verkligen på. Det är svårt att välja en vinnare, jag tvekade länge mellan några stycken. Men jag väljer Joanne Kärkkänen som med sin osentimentala distinktion målar upp en hel bild av förväntningar, av drömmarna om en återförening som uteblir. All resor som aldrig blir av, är alltid nära förestående... "Norrköpings flygplats, ankomsthallen. Längtar. Kommer inte." Osentimentalt men lågmält sorglig på ett poetiskt men fortfarande tydligt sätt. Härligt. Poesi ska kännas, inte analyseras.

 

Hedersomnämnade går till Natalie med "Sorg och knark, sommarnatt i Hörsalspark." Som en knytnäve i magen. Hedersomnämnade också till Sophia Rappestad Karamitrou för "Under Bråvikens havsyta expanderar algerna klaustrofobiskt" är rena Tranströmer. Egentligen är de alla tre vinnare!

 

Marcus Birros egen sexordsnovell:
Drömde kattmjuka römmar Norrköpingstassen mot kinden
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!