Sorg på Grosvadsskolan

Sorgen går att ta på i korridorerna på Grosvadsskolan.

 

- Det känns otroligt tungt, säger Jesper Forsberg, en av skolans två rektorer.

2 juni 2009 12:59

 

Det var på måndagseftermiddagen en elev, född 1995, från Grosvadsskolan drunknade i sjön Gron bara några hundra meter från skolan. Vädret var varmt och många var sugna på ett svalkande dopp.

 

- Några killar hade simmat över till andra sidan och han skulle göra samma sak, men orkade inte. Kanske fick han kramp. Jag vet inte. Han är på obduktion i Linköping just nu, berättar Jesper Forsberg och fortsätter:

 

- När han försvann under vattnet försökte flera att rädda honom. Det måste vara jättejobbigt för de som försökte rädda honom och känner att de inte lyckades. De barnen blev senare omhändertagna av barntraumateamet i Norrköping.

 

Det fanns många elever på plats vid badplatsen, både från Grosvadsskolan och andra skolor.

 

- Just därför har vi bestämt att alla skolor i kommunen ska flagga på halv stång idag, fortsätter Jesper Forsberg.

 

Skoldagen inleddes med en tyst minut för att hedra minnet av eleven som kom till Finspång från Afghanistan veckan före jul.

 

- Många som kommer som ensamkommande flyktingbarn kan vara oroliga i sin utsatta situation. Men han var sprallig och såg ofta det skämtsamma i saker. Han började verkligen få ordning på sin tillvaro, säger rektor Anna Thörn och stannar upp för en stund för att försöka förstå det som har hänt.

 

Biblioteket på skolan har iordningsställts till ett minnesrum. Personal från krisgruppen Posom finns på plats samt präst, skolsköterska och kurator. Elever kramar och tröstar varandra. Många gråter.

 

- Arbetet i skolan fortgår som vanligt. Men vi är flexibla och de som känner att de behöver gå ut och prata får självklart göra det, säger Jesper Forsberg.

 

På den förolyckades skolbänk brinner ett ljus och en bukett sommarblommor bildar en fin kontrast till den vita duken. Utanför fönstret hänger flaggan på halv stång i duggregnet. Det är snart sommarlov och det är sorg på Grosvadsskolan.

 

Under tisdagskvällen är Mariagården öppen för de som är i behov att prata och känna gemenskap i sorgearbetet. På plats finns Grosvadsskolans båda rektorer Jesper Forsberg och Anna Thörn samt personal från Posom-gruppen, Svenska kyrkan och räddningstjänsten.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!