224 miljoner för nya Parken

I går lämnades en första prislapp för nya Idrottsparken.
Kostnad: 224 miljoner.

27 januari 2007 04:00
Den snart 103-åriga arenan står inför en ansiktslyftning för att kunna matcha framtidens krav. I slutet på april 2006 blev de första planerna offentliga. Då beräknades hela kalaset kosta 120-150 miljoner kronor. Igår kväll hölls ett första gruppledarmöte med kommunalråd, oppositionen och representanter från IFK Norrköping om byggprojektet.
På nio månader, efter nya ritningar och tillägg, har slutnotan stigit till 224 miljoner kronor.
- Jag som också är en stor IFK-supporter kan känna att det är spännande och kul att få en arena som kan locka folk till Norrköping. Men det här är dyrt, mycket dyrt, säger vice oppositionsrådet Anna Nyholm från moderaterna som i veckan ifrågasatte den ekonomiska kalkylen i torsdagens NT.
Idag betalar Kultur- och fritidsnämnden elva miljoner årligen för Idrottsparken. En renovering skulle innebära ytterligare 13,5 miljoner, totalt 24,5 miljoner kronor årligen för driften på den kommunala anläggningen.
På mötet presenterade IFK sin version på hur de ser på intäktssidan. Ett scenario som allsvenskt topplag och ett scenario på om de skulle vara kvar i superettan.
- Från IFK:s håll hoppas man att kunna göra rätt för sig, men ytterst är det skattebetalarna som har ansvaret, säger Anna Nyholm.
- Vi frågade IFK om de inte kunde bygga själva, och de svarade att de inte har kompetensen för att driva ett sådant projekt.
Nu ska politikerna ta tillbaka frågan till sina respektive partier till nästa träff i februari.
- Tanken är att det här är en arena för folket, men kan de fylla den när den billigaste sittplatsen kommer att kosta 160 kronor? frågar hon retoriskt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle