Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) har ansökt om och fått tillstånd till demonstrationer i Norrköping på lördag. Demonstrationen kommer att genomföras trots att Sverigedemokraternas distrikt i Östergötland hoppat av. Samma dag kommer även en motdemonstration att genomföras av antirasister.

"Inte stöta på varandra"
Norrköping mot rasism har inte rätt att anordna en demonstration då de inte har tillstånd. Trots det kan de förmodligen genomföra sin demonstration.

- Det är svårt att bryta upp en motdemonstration, då måste det vara fråga om en mycket stor oordning och fara. Enklare är att se till att de inte stöter på varandra, säger Erik Thulin, informatör hos Östgötapolisen.

En timme senare kommer SDU att genomföra sin demonstration, som bland annat riktar sig mot vad de kallar en islamisering och de vänder sig också mot att det i Norrköping ska byggas en moské.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande i SDU, säger att trots att distriktet vill tona ned sina åsikter i de här frågorna, så kommer ungdomsförbundet att hålla sitt torgmöte.

Norrköping mot rasism består av ett 20-tal medlemmar som befinner sig på vänsterkanten, som nu vill göra en manifestation mot Sverigedemokraterna.

Arbetar förebyggande
- Vi är ett antal antirasistiska Norrköpingsbor, som tillhör ett antal organisationer inom vänstern, säger Christopher Rahm från Norrköping.

- Vi kommer förmodligen att gå ned till SDU:s torgmöte efter manifestationen. Vi vill visa att det finns många som inte gillar deras politik, säger Christopher Rahm.

Kan man befara bråk då?

- Vi har inte rekommenderat någon något, men det är upp till de som kommer.

Från polisens sida säger man sig vara förberedda.

- Vi har en hög beredskap mot ordningsstörning, men egentligen arbetar vi förebyggande med att prata med alla aktörerna, säger Erik Thulin och tillägger att polisen absolut inte vill trappa upp en sådan här situation genom att uppträda med hjälmar på och sköldar med mera, sådant används bara i nödfall.

Läs mer i torsdagens Norrköpings Tidningar