- Det var då som vi kom åt de ventiler som tidigare låg under vatten på grund av läckan.

- Det tar dock en viss tid innan värmen är uppe helt och hållet. Vår bedömning är att vid den här tiden ( 08:15, reds anmärkning) borde de allra flesta ha full värme igen. En del har säkert inte ens märkt något.

Nu pågår renoveringsarbete av nattens skada och man räknar med att kunna släppa på fjärrvärmevattnet igen under dagen.

Artikelbild

- Ledningen som gick sönder i natt var en huvudledning med matningen ut mot Hageby, Ljura och Smedby. Nu har vi ordnat så att värmen hittar ut på lite andra vägar, säger Björn Persson.

 

Enligt Eon kan vissa märka av att det är något svalare i bostaden på morgonen till följd av avstängningen av fjärrvärmen.

Det var vid 19-tiden som allmänheten larmade räddningstjänsten, sedan de sett rök i närheten av Ljurarondellen på E 22. Det visade sig sedan att röken kom från varmt vatten som läckte ut ur fjärrvärmenätet.

Artikelbild

 

Då påbörjades arbetet med att lokalisera och reparera läckan. För att göra det tvingades Eon att stänga av fjärrvärmen för hushållen i Smedby, Hageby och Navestad, något som ledde till att den stora merparten av de boende i dessa områden stod utan värme och vamvatten under kvällen och natten.

Artikelbild

 

- Vi försöker begränsa området runt läckan för att sektionera bort den del som är trasig. Därefter kan vi släppa på fjärrvärmen igen, berättade Björn Persson, vid 22-tiden på tisdagskvällen.

Artikelbild

 

Eon beräknade då att fjärrvärmen skulle kunna slås på igen någon gång efter midnatt.

Artikelbild

 

- Men det tar en stund innan värmen är på för fullt ute i nätet igen. Det kommer att ske en viss avkylning i fastigheterna under natten, men förhoppningsvis kommer de boende att vakna upp i hyfsat varma hus och kunna duscha varmt på onsdagsmorgonen, sade Björn Persson.

Artikelbild

 

Läckaget påverkade också trafiken på E22, eftersom vägen trycktes upp av vattnet och orsakade en vägbula. Det var på tisdagskvällen inte klart om vägskadorna är bestående eller om de kommer att gå tillbaka.

Artikelbild