50 år sen Björns VM-guld

I helgen blir Tai Woffinden världsmästare. För 50 år sedan var det en förare från Norrköping som fick höja pokalen på Wembley. "Den står här på kontoret", säger han.

22 oktober 2015 21:57

VM-serien i speedway är numera tolv tävlingar lång i en årlig utdragen serie. Tai Woffinden säkrade egentligen titeln redan förra gången, i polska Torun men i helgen får han njuta av det ordentligt när sista tävlingen körs i Melbourne, Australien.

I landet där han växte upp. Trots att han numera kör för England.

– Jag tittar på varje tävling, Tai kommer bli en värdig världsmästare. Jag tycker det är trevligt, jag glömmer aldrig hans starter när han körde i Vargarna, säger Björn Knutson.

Han blev Vargarnas förste världsmästare. Norrköpingsföraren som bott i stan i alla år och numera hunnit bli 77 år. Knutson är fortfarande en av ”bara” fem svenska förare som kunnat titulera sig bäst i världen genom alla åren.

Då, den 18 september 1965, avgjordes VM-finalen i en enda tävling. Det är nu 50-årsjubileum sedan guldet på Wembley i London, men Björn Knutson minns det klart och tydligt.

– Du vet att jag körde i England mellan 1959 och 1964. Sedan blev vi svenskar, och övriga utländska förare också, förbjudna att köra där av speedwayförarnas fackförening. Så året efter när jag vann VM trodde jag egentligen inte jag skulle ha någon chans när jag inte körde där längre, berättar han.

Men kanske var det bra, funderar Björn Knutson så här i efterhand.

– Jag hade lite problem med nerverna, det var så med mig. Jag kunde köra och vinna vanliga tävlingar men hade det alltid svårt när det blev VM.

Den här gången kunde han köra avslappnat och tappade bara en poäng under kvällen inför de drygt 80 000 på läktarna.

– Jag vann starten i mitt första heat, men en annan svensk, Bengt Jansson, körde om mig. Men sedan vann jag varje heat efter det.

Och pokalen tittar du på fortfarande ibland och minns?

– Den står här på kontoret. Den är inte så stor, men i alla fall...

Varför blev det inte fler titlar?

– Jag slutade ju bara ett drygt år efter det där. Året efter var VM-finalen i Göteborg men där exploderade min motor. Och i och med att jag sedan inte åkte tillbaka till England och körde avstod jag från speedwayen. Det blev familj och jobb istället. Och lite gräsbana i Tyskland. Det var mer pengar i det på den tiden.

Idag följer han speedwayen så mycket han kan. Både Vargarna på hemmaplan och VM-serien framför tv:n. Någon svensk världsmästare har det inte blivit sedan Tony Rickardsson dominerade sporten för ett tiotal år sedan.

– Det är halvsorgligt. På min tid var vi nästan bästa nation i många år. Nu är det ingen som är med i toppen riktigt. Vi måste få fram någon talang som tar för sig, säger Björn Knutson.

Någon som göra det han själv gjorde för 50 år sedan och ge Sverige ett nytt VM-guld att fira.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson