46-åringen fåordig om knivöverfall

- Jag har ingenting att säga. Jag tänker inte svara. 46-åringen som åtalats för knivskärningen vid Lasarettsvägen vägrade svara på åklagarens frågor när han ställdes inför rätta på torsdagen.

19 januari 2012 16:57

Dådet inträffade vid 18-tiden den 30 november förra året. Offret, en 38-årig bekant, fick en kniv stucken rätt genom underbenet efter ett meningsutbyte med 46-åringen.

38-åringen hade då vänt ryggen åt knivmannen för att gå sin väg. Oförståndigt, konstaterade han i rätten, och berättade att han fått rådet att inte vända ryggen åt den ökänt hotfulle och aggressive mannen. Han kastade dock en snabb blick bakåt, såg 46-åringen gå till angrepp och lyckades sätta upp ena benet som skydd.

- Hade jag inte fått upp benet hade han träffat i magen eller bröstpartiet.

Hugget genom benet träffade dock ett större blodkärl. Den angripne segnade ner till marken och blev sittande med benen i skräddarställning. Där han satt bildades snabbt en blodpöl.

- Nu dör jag trodde jag, berättade 38-åringen för rätten.

46-åringen uppgavs stått strax intill den kraftigt blödande mannen och sagt ”nu är du inte så jävla tuff va ?” Sedan åkte han i väg på sin cykel.

Offret lyckades med hjälp av en tillskyndande granne ta sig till det närliggande lasarettet, där han fick första hjälpen och sedan skjutsades till Vrinnevisjukhuset.

- Jag hade förlorat massor med blod, förklarade 38-åringen.

Den åtalade var inte intresserad av att tala om händelsen. Mannen förnekade att han varit på platsen vid dådet och förnekade att han kände offret sedan tidigare. Därefter vägrade han svara på fler frågor.

De vittnen som hördes styrkte dock offrets berättelse. Bland annat uppgav ett vittne som känner den åtalade att han sett denne på brottsplatsen i samband med dådet.

Under tiden i häktet har 46-åringen gjort sig känd som en krävande intagen. Den 27 december ska han ha fått ett utbrott när han inte genast fick överlämna en skrivelse till Justitieombudsmannen. Under utbrottet ska han ha dödshotat en vårdare och gett denne ett knytnävsslag över munnen så blodvite uppstod.

På den åtalspunkten var 46-åringen mer pratsam. Han förnekade brott och hävdade att det varit vårdaren som gått till angrepp.

- Jag har aldrig under 30 år gjort något mot någon kriminalvårdare, påstod mannen bland annat.

Uttalandet resulterade i diskret höjda ögonbryn och luttrade blickar mellan kriminalvårdare på åhörarplats.

Rättegången avslutas på onsdag i nästa vecka. Då ska ytterligare två kriminalvårdare höras som vittnen på begäran av 46-åringen och dennes försvarare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingemar Norgren