25 kilo sprängämnen hittades i fartygsvrak

Militären hittade 25 kilo sprängämnen på vraket M/S Luleå och polisen utreder om mångmiljonären Anders Sydborg, eller något av de inblandade bolagen, gjort sig skyldig till något brott i samband med sprängningarna.

18 september 2012 09:00

I fredags spärrade militären av området kring vraket M/S Luleå som ligger på havsbottnen utanför Västervik. Dykningarna efter sprängämnena avbröts på grund av dåligt väder. Men när väderförhållandena blev bättre under helgen kunde sprängmedlet tas om hand.

- Vi hittade 25 kilo civila sprängämnen vid fartyget. Det vi gjorde var att forsla det till en för oss, och tredje part, säker plats där vi kunde genomföra en kontrollerad sprängning, säger Magnus Jirlind, informationschef för fjärde sjöstridsflottiljen.

Han tycker inte att det är konstigt att Anders Sydborg nu backar och förnekar att han har något som helst ansvar för sprängningarna vid vraket trots att han gjort tv-inslag och skrivit om det på sin blogg.

"Har följt alla paragrafer"
Anders Sydborg vill först inte kommentera saken alls.

- Allt är fel, du borde ringa min advokat. Jag har bara konsultat åt det här bolaget, som jag startade en gång i tiden men nu har sålt. Jag vet att företaget har gjort en jätteutredning om vad som gäller vid sprängningar. De har följt alla paragrafer som finns och Kustbevakningen och Sjöfartsverket var informerade, säger han.

"Ett jävla sossesamhälle"
Anders Sydborg anser att tidningarna medvetet vinklar fel för att han är inblandad. Han känner sig förföljd och tror att det beror på att han bor på ett slott, gör tv-serier och skriver böcker.

- Man får inte göra så  i Sverige. Vi lever i ett jävla sossesamhälle, där ingen får vara något mer än någon annan.

 

Läs mer i tisdagens NT.

M/S Luleå var ett svenskt lastfartyg som besköts av ryska torpeder och gick till botten när det var på väg till Tyskland med svensk järnmalm 1942, det vill säga under andra världskriget.

I augusti i år visades ett tv-inslag på Anders Sydborgs blogg, där tittaren kunde se en sprängning under havsytan och till synes döda fiskar flöt upp till ytan. På ett fotografi visades också ett stort parti med dynamit upp. Sydborg uppgav att det rörde sig om fem ton dynamit som skulle användas vid sprängningarna.

Länsstyrelsen i Kalmar avslog den 26 juni 2012 bolagets ansökan om att få ensamrätt till bärgningen av M/S Luleå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel