1700-talets prakt intog det anrika Löfstad slott för en dag

I lördags var det 1700-tals dag på Löfstad slott. Sällskapet gustavianerna flanerade kring slottet i tidstypiska kläder.

21 juli 2008 00:17
Det är andra året i rad som Löfstad slott bjuder sina besökare på en 1700-talsdag. Maria Nordeman är med och arrangerar dagen och hon berättar om den.

 

- Det gick så bra förra året så vi tänkte att vi skulle fortsätta med det. Många intresserar sig för 1700-talet och det är nog för att det var då den moderna människan föddes.

 

Uppfördes på 1700-talet
Löfstad slott som det ser ut i dag uppfördes i huvudsak i mitten av 1700-talet. Slottet förknippas med Sofie von Fersen som ägde slottet under slutet av 1700-talet. Hon var syster till adelsmannen Axel von Fersen som är känd för sina försök att rädda det franska kungaparet under franska revolutionen. Axel von Fersen dödades av en uppretad folksamling i Stockholm 1810 efter att beskyllts för att ha förgiftat tronarvingen Karl August.

 

Axel von Fersens minne uppmärksammades av Sällskapet gustavianerna som lyste upp den småregniga dagen med sina färgglada och tidstrogna kläder. De berättade för besökarna om vilka kläder och vilket smink som användes under 1700-talet.

 

Sällskapet bildades 1989 och har medlemmar över hela landet. De träffas regelbundet på platser med särskild 1700-talsanknytning. Sällskapet gustavianerna håller även föreläsningar om tiden och gör undervisningsmaterial till skolor.

 

Stort intresse
Eugene Udeborn är ordförande för sällskapet och han berättar om sällskapets engagemang för tiden.

 

- Intresset för 1700-talet är stort och det har funnits länge. Redan på 1920-talet fanns det olika 1700-talssällskap. Vi tycker att det är särskilt spännande med Löfstad slott med tanke på dess koppling till Axel von Versen, den enda riktiga hjälte Sverige haft.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!