Detta är ett annonssamarbete

Fler globala internetanvändare surfar med VPN

Under det senaste året har fler globala internetanvändare använt sig av en VPN-tjänst. Den största ökningen var i början av mars 2020 när fler började stanna hemma på grund av pandemin som förde med sig nedstängningar och karantäner. En VPN kan både användas för att surfa och streama.

10 december 2021 14:02

Under året har flera länder stängt ner skolor, rekommenderat att majoriteten av befolkningen jobbar hemifrån och stängt samlingsplatser för att minska smittspridningen. När fler satt hemma så ökade all internetanvändning och fler valde även att använda en VPN-tjänst. Företag började också använda sig mer av VPN-tjänster för att kunna kryptera filer och känslig information, medan många privatpersoner valde att använda VPN för att kunna streama underhållning som är geoblockerad.

Detta är en VPN-tjänst

VPN är en förkortning för virtuellt privat nätverk och tjänsten skapar en krypterad uppkoppling över ett öppet nätverk. Den maskerar användarens IP-adress och håller användarens nätaktiviteter privata eftersom den även krypterar all data. En VPN-tjänst kan få det att se ut som att användaren surfar från ett särskilt land. En VPN kan ha olika många servrar och IP-adresser, bättre eller sämre säkerhet och andra funktioner som kan vara viktiga för olika användare. Många använder jämförelsetjänster för att hitta den bästa VPN som lever upp till deras behov. En del VPN-tjänster fungerar på streamingplattformar som till exempel Netflix eller Hulu, medan andra är enklare och fungerar bäst att bara surfa med.

Mer användning globalt

Atlas VPN utförde en undersökning där de studerade data från sina 50 000 användare per vecka under veckorna den 2-8 mars och 9-15 mars 2020. I Italien ökade VPN-användningen med 112 procent under de två veckorna, medan användningen i Iran ökade med 38 procent. I USA ökade det med 53 procent under den första veckan i mars. Spanien, Tyskland och Frankrike som var snabba med nedstängningar såg ökningar av VPN-användningar på 36, 29 och respektive 21 procent. Enligt Atlas VPN berodde ökningen på att fler stannade hemma, spenderade mer tid på internet och ville se geoblockerat innehåll.

Indien börjar använda mer VPN

Idag är Indien det land där VPN-användningen börjar öka allra mest och det är på grund av den digitala revolutionen som landet genomgår. Det är trots att den parlamentariska kommittén har rekommenderat regeringen att införa ett VPN-förbud. Bakgrunden till förslaget är att kommittén ser VPN-tjänster kan leda till fler cyberhot och annan olaglig verksamhet. De hävdar att VPN är ett verktyg som gör det möjligt för kriminella att vara anonyma på nätet och komma runt cybersäkerhetsskydd. Kommittén föreslog åtgärden i september, men det har inte lett till att färre indier laddar ner VPN-tjänster.

Enligt data från Google Play Store och Apple App Store kom Indien på fjärde plats i VPN-penetrationsgraden under det första halvåret 2021. Under 2020 var penetrationsgraden hos den indiska befolkningen endast 3,28 procent och det steg till 25,27 procent under det första halvåret 2021.

Från

5555 Media