Wiechel anklagas för rasistattack

"Satans jävla aphelveten," skrev SD-politikern på Facebook, enligt Expressen.

25 april 2013 19:37

'"Satans jävla aphelveten." "Efterblivna pensionärsrädder!".

Så uttryckte sig SD:s riksdagsman Markus Wiechel mot mörkhyade personer i en chatt på Facebook, skriver Expressen.

Tidningen har tagit del av en chattlogg från den 24 april 2011 där Markus Wiechel från Norrköping chattar med en partikamrat.

– Visst minns jag den chatten väldigt väl och jag tycker att det var väldigt grova uttalanden. Det är uttalanden som inte går ihop med Sverigedemokraternas politik, säger partikamraten till Expressen.

Filmen som de båda diskuterar handlar om en brutal och religiös häxbränning i Afrika. Den visar hur människor blir misshandlade med sparkar och slag och med våld dras in i en brasa.

"Fy fan det va det värsta jag sett! Nu blir jag förbannad", skrev Markus Wiechel.

Enligt Expressen går han sedan till attack mot de mörkhyade personerna i filmen.

"Satans jävla aphelveten". Efterblivna pensionsrädder!" "Jag vill inte att barn ska se sånt. Det gör att jag vill döda folk."

Med det menar han "pensionsräddare" som är ett begrepp som används för att syfta till behovet av en ökad invandring till Sverige för att fler ska arbeta ihop till välfärd och pensioner till en allt äldre befolkning.

Till Expressens tv-program Primetime säger Markus Wiechel när han får frågan om han skrivit det här:

– Är det så, så är det något som jag måste ha skrivit när jag varit berusad. Jag vet inte. Det är inte något jag skulle skriva i dag, eller stå bakom över huvudtaget.

Markus Wiechel har tidigare försvarat partiledaren Jimmy Åkessons nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

– Det som står där är inte bra nånstans. Men jag riktar inte rasism mot någon utan det handlar om en avsky mot personer som begått hemska saker som eldat andra människor. Det är vidrigt, försvarar sig Markus Wiechel.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att uppgifterna är svåra att bedöma, och att han säger sig veta att chattloggen kommer från en före detta medlem som är arg på Wiechel för att personen uteslutits ur partiet.

-Men om han (Wiechel) sagt de här sakerna tycker han att det är högst beklagligt och han tycker absolut inte att man ska uttrycka sig på det sättet, även om det sker i affekt och i ett slutet samtal, säger Kinnunen. 

Till TT säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen att uppgifterna är svåra att bedöma, och att han säger sig veta att chattloggen kommer från en före detta medlem som är arg på Wiechel för att personen uteslutits ur partiet.

-Men om han (Wiechel) sagt de här sakerna tycker han att det är högst beklagligt och han tycker absolut inte att man ska uttrycka sig på det sättet, även om det sker i affekt och i ett slutet samtal, säger Kinnunen till TT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
NT