Åsikter stängde av reporter

Östnytts reporter och programledare Mikael Wadström uttryckte sin åsikt. Resultatet blev att han blev avstängd från vissa arbetsuppgifter. Nu tar hans fackförbund fallet till Arbetsdomstolen.

9 maj 2014 02:00

Det var i november förra året som Mikael Wadström hade uttryckt en åsikt offentligt i sociala medier. Han yttrade sig i en regionfråga där Linköping stod mot Norrköping. Han tog ställning för Norrköping. Forumet var Facebook.

– Jag blev inkallad till min chef där hon förklarade att mitt agerande var olämpligt och att det stred mot SVT:s policy för sociala medier. Hon bad mig att ta bort inläggen och det gjorde jag omedelbart, säger han till NT.

Han åkte på en sedan länge planerad semester och trodde att allt var frid och fröjd. Men så var det inte.

– När jag kom tillbaka till min arbetsplats fick jag veta att jag var omplacerad från mina ordinarie arbetsuppgifter. Jag fick också en skriftlig erinran som innebär att jag skulle ha brutit mot företagets riktlinjer för programledare och medarbetare. Jag riskerade att bli av med mitt jobb om jag fortsatte att bryta mot reglerna. Det var väldigt hårt och betyder att jag alltså inte får ha en offentlig åsikt, säger Mikael Wadström.

Riktlinjerna innebär i stort att den medarbetare som utnyttjar sin rätt till yttrandefrihet ska se till att detta inte ”kan medföra att SVT:s oberoende eller opartiskhet med fog kan ifrågasättas”.

Mikael Wadström har funderat kring dessa regler och vad de skulle innebära. Han ser att bolaget inte riktigt behandlar alla lika när det gäller huruvida opartiskhet skulle kunna ifrågasättas.

Han nämner politiske kommentatorn K-G Bergström som jobbade många år i företaget och samtidigt hade en bakgrund i Moderaterna. Han nämner Janne Josefsson på Uppdrag Granskning som flera gånger har uttryckt åsikter i kontroversiella frågor.

– Men det är skillnad på folk och folk... Mer än så vill jag inte säga, säger han.

Mikael Wadströms karantän från vissa arbetsuppgifter innebär att han inte får vara programledare eller att han får bevaka nyhetshändelser som kan ha någon slags politisk bärighet. Men det gäller bara i Östergötland. Politik i Södermanland går bra att bevaka.

– Det blir så konstigt. Jag gör ett nyhetsinslag om reglerna för uteserveringar i Norrköping med en tjänsteman. Sen blir det politik av frågan och då får jag inte fortsätta, säger han.

I måndags lämnade alltså hans fackförbund Unionen in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. När de kommer att ta sig an hans fall är inte klart. Men det kan ta ett tag. Om facket vinner mot SVT så skulle det betyda att Mikael Wadström ändå får ett bevis på att arbetsgivaren har agerat fel. Facket har också begärt ett skadestånd på 75 000 kronor.

– Fast det är förstås inte alls säkert att jag får tillbaka mina arbetsuppgifter. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet, som bekant, säger han.

Hur har tiden fram till stämningsansökan varit?

– Det har varit en jobbig tid. Men jag har strävat på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!