Arbetets museum värd för Museimässan

Smeder, tenngjutare och sjökaptener är på plats på Arbetets museum, liksom Årets Arbetsmyra. Här ska upplysas och visas upp.

24 januari 2014 07:34

Entrén på Arbetets museum är full av besökare. Det är invigning av den årliga Museimässan. Utställare från olika delar av landet samlas för att träffa varandra och för att locka nya besökare till sina museiverksamheter.

Underhållaren Carina Perenkranz inviger utställningen med ett skämt om värdstadens identitet som arbetarstad.

– Norrköping en riktig arbetarstad, antalet arbetssökande ökar ju för varje dag som går.

Det hörs spridda skratt och en kort stund senare tar Jan Olov Johnson mikrofonen. Han är ordförande för Arbetets museums vänförening och ska dela ut priset till Årets Arbetsmyra. Det går till Kerstin Bergström från Gamleby, för att ha bevarat det marina kulturarvet genom att restaurera skonare.

– Det känns omtumlande, men hedrande. Det här är en passion som jag har offrat en vanlig karriär för. Jag brukar faktiskt kalla mig passionär, istället för pensionär, säger Kerstin Bergström nöjt och går vidare till sin utställarplats.

Lovisa A. Grentzelius från Arbetslivsmuseernas samarbetsråd, ArbetSam, menar att mässan är viktig för att den synliggör alla småmuseum som inte har möjlighet att marknadsföra sig själva.

– Vi vill visa att de finns och är viktiga. Mässan är en knytpunkt för möten och inspiration, säger Lovisa A. Grentzelius.

Vid en snabb blick på både utställare och besökare tycks en utmaning vara att locka yngre intresserade. Anders Wickström från Norrköpings Skolmuseum vänder på perspektivet.

– Vi äldre måste kanske bli bättre på att släppa in de yngre.

Arbetslivsmuseum

I Sverige finns 1449 arbetslivsmuseum.

Det finns 7000000 museiföremål, varav ett är ett ullspinneri.

Det finns 16200 fordon.

5300 är byggnader.

Museernas uppgift är att bevara kulturarv från industrisamhället och sprida kunskap om yrken och arbetsplatser som inte längre finns.

18 museum ställer ut på Museimässan på Arbetets museum den 24 till 25 januari.

Källa: Arbetets museum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!