Elias har fixat julklappar till hemlösa

Det bästa är att ge! Elias, 10, är julängeln som slår alla med häpnad. Pengarna från jultidningsförsäljningen går till dem som inte får så mycket.

17 december 2013 07:56

Han orkade inte sitta med vid julbordet i fjol. Det var jobbigt att möta alla med skriande behov. Nu dyker han upp på Renströmmen.

–Han har alltid varit sån, säger pappa Stefan. Han saknar det filter som gör att många blundar för sin nästa. Elias "ser" det andra inte vill se. Människor som har det svårt.

Göra glad

Mitt i "omsorgsjulen", som slog upp dörrarna för artonde året, fanns Elias Arvidsson från Rejmyre. Tio år gammal stod han där, trygg och glänsande som en julängel.

–Det är kul att göra andra glada, sade han.

Den sista tiden har han sålt jultidningar och fått in 2 800 kronor. Sedan har han fått företag att sponsra gåvor. För 6 000 kronor har han köpt julklappar till behövande.

–Mycket har jag köpt på ÖoB där det är billigt, sade Elias.

Stort hjärta

På tisdagen var det utdelning av klapparna, alla inslagna med en önskan om god jul från eleven på Brenässkolan. Tandkräm och duschkräm men också böcker.

–De gillar jag bäst, eftersom det ger människor tid att tänka på annat.

Givmildheten satte fart i Madrid på en semesterresa. Elias såg så många fattiga på gatorna att han tvingade föräldrarna in på Mac Donalds och började dela ut hamburgare.

–Han har ett stort hjärta, konstaterade pappa Stefan. Jag tycker det är fantastiskt att han törs och tar sig tid.

Bäst att ge

Det tyckte också alla som samlats till omsorgsjulen. Tvåhundra personer åt julbord, där "allt är gott" om man får tro Seppo. Skinkfaten och prinskorvarna hade strykande åtgång och restaurangchefen Sören Ajdert hade laddat med 400 ägghalvor.

–Bäst är gemenskapen, tyckte Nettan Nilsson, att träffa många som man inte ser så ofta.

Som ensamstående ser hon med viss bävan fram mot julen. Men de festligt dukade borden med ståtliga amaryllisar var en glädjestund. Intonerad med trumpet av Peter Ölander som också drömde om en "white christmas". Scendraget underhöll, och mitt i alltihopa kunde man se en julängel. Med stor chans att bli Årets östgöte.

Elias drömmer visserligen om att bli fotbollstränare. Hans önskelista upptar bland annat träningshandskar till fotboll.

Men för honom är julen så mycket mer. "Det bästa är att ge", förklarade han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!