Gratis mat på de hemlösas dag

Sedan åtta år tillbaka omges den 19 oktober av ett särskilt skimmer för Norrköpings hemlösa.

18 oktober 2013 09:51

De hemlösas dag är en tradition som bara finns i Norrköping.

– Vi hoppas att det här datumet ska bli vida känt, säger Per-Åke Ydén som arbetar aktivt i föreningen Omsorgsjul.

Han berättar att en delegation finns på plats på Moderaternas kongress för att lobba för datumet och traditionen som Omsorgsjul i samarbete med Hela Människan upprätthåller här i Norrköping.

– Då bjuder vi på middag, med kaffe och tårta. Blir det mat över får alla matlåda också, säger Per-Åke Ydén.

Under taket utanför Ria-center på Sandgatan är stämningen glad. Flera män och några kvinnor pratar, röker och hejar glatt när NT:s reporter och fotograf kommer.

Inne i lokalen serveras revbensspjäll, potatisgratäng och sallad till hemlösa personer och till andra som har det svårt på olika vis. Maten har föreningen Omsorgsjul köpt in för pengar som de fått skänkta av privatpersoner eller via sponsring av företag som vill hjälpa Norrköpings utsatta.

– Igår hade vi ett lotteri på City Gross där alla 200 lotterna tog slut nästan på en gång, säger Linda Koskinen som är en av föreningens volontärer.

Ett fyrtiotal portioner har fått lunch, kaffe och prinsesstårta. Sorlet har lagt sig i lokalen. Några spelar biljard, några sitter och pratar och ett flertal går fram till disken en gång till – den här gången för att få med sig en folielåda med mat. På de hemlösas dag ska man vara mätt, är devisen.

På borden står skålar med bananer, druvor, gelehallon och sega bilar. En och annan person tar en repa i lokalen och lägger ner en banan och några godisbitar i påsen. Ingen tar flera frukter eller mängder av godis med sig. Det verkar som att alla inser att det här ska räcka till fler.

– Ria är på gång nu med flera sätt att servera mat till de hemlösa och vi inom Omsorgsjul har flera aktiviteter på gång som man kan välja om man håller sig nykter och vill göra något roligt. Jag vill inte säga för mycket nu men de kommer att kunna gå på hockey den här säsongen, säger Per-Åke Ydén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!