Chefer åtalas efter självmord Läs mer på nästa sida

Socialsekreteraren Lars Persson, 53, tog sitt liv sedan han mobbats av cheferna på jobbet. Ett unikt åtal om dödsfallet har väckts, där två chefer i Krokoms kommun ställs till svars för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

28 september 2013 06:30

I november hålls rättegången mot cheferna.

– Trots att de kände till turbulensen på arbetsplatsen gjorde de inget åt det. De har underlåtit att försöka hitta någon lösning fast arbetstagaren blev mer och mer stresskänslig, ofokuserad och begick några småfel under hösten 2009, säger kammaråklagare Åse Schoultz, vid riksenheten för arbetsmiljömål i Östersund.

Djupt deprimerad

I stället för att vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön inledde Krokoms kommun ett arbetsrättsligt förfarande för att avskeda honom. Det var när han skulle till ett sådant möte som han den 10 juni 2010 tog sitt liv.

– Då var han redan djupt, djupt deprimerad, berättar Åse Schoultz.

Hon anser att det saknades ett systematiskt arbetsmiljöarbete på den enhet han arbetade. Och det var först när kollegerna skrev till ledningen om den ohållbara situationen på enheten och att Lars Persson utsattes för kränkande särbehandling som enhetschefen gjorde någonting över huvud taget.

Bra bevisning

– Han gjorde en mobbningsutredning som inte är värd namnet. Han pratade med den gruppchef, som Lars hade haft en konflikt med, och kom utifrån det fram till att han inte var mobbad.

Åse Schoultz tycker att hon har bra bevisning för att väcka åtalet som är det första i sitt slag i Sverige.

– Varför inte åtal av det här slaget väckts förut kanske beror på att det inte är konkret. Det handlar ju inte om att ett skydd på en maskin fattades utan om oro i själen och kränkande särbehandling. Det är mer subtilt och kanske är det större motstånd då.

Fängelse

Om cheferna fälls av domstolen kan vållande till annans död ge upp till två års fängelse och grovt vållande till sjukdom upp till fyra års fängelse.

– Jag tycker det är oerhört angeläget att få det här prövat, säger Åse Schoultz.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel