Wiechel i nytt blåsväder

Riksdagsmannen från Norrköping kan olagligt ha kartlagt politiska motståndare.

30 maj 2013 22:20

Det är tidningen Expressen som i sitt webb-tv-program Primetime och i en artikel på tidningens webbsida kommer med uppgifterna. Genom att ha tagit del av hemliga bandinspelningar kan Expressen avslöja hur Markus Wiechel, riksdagsman och distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, upprättat ett arkiv över de som av tidningen kallas för partiledaren Jimmie Åkessons "fiender i partiet".

– Jag har hur mycket som helst, i det så kallade arkivet, säger Wiechel enligt Expressen i inspelningen av ett samtal med en partikamrat.

I samtalet ska Wiechel berätta om hur den traditionellt mer nationalistiska falangen i partiet – med bland andra förre partiledaren Mikael Jansson, ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand och Patrik Ehn i spetsen – blivit allt mer radikal. Wiechel förklarar i inspelningen att han ser Gustav Kasselstrand som ett hot mot den nuvarande partiledningen.

– Gustav kommer att utmana Jimmie 2015, det är jag övertygad om, säger han enligt Expressen.

Wiechel påstås också ha upprättat listor med negativa omdömen om partikamrater i hemdistriktet Östergötland. Enligt tidningen ska den ha innehållit omdömen som "opålitlig", "bråkmakare" och "politiskt avvikande". På bandinspelningen bekräftar den tidigare riksombudsmannen Håkan Borg att han tagit emot en lista med omdömen från Wiechel.

Vem som helst kan inte upprätta arkiv eller listor innehållande känsliga personuppgifter. Detta kan i så fall strida mot personuppgiftslagen.

Ingen i partiet vill dock kommentera detta för Expressen.

NT sökte utan framgång Markus Wiechel under torsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson