Ett dygn utan handel

Julhandeln står för dörren och idag uppmanas vi att inte handla något under ett dygn.

24 november 2012 00:00

Sedan 1992 firas En köpfri dag en dag i november varje år. I år sker så i dag, lördag. Genom att inte köpa någonting alls under 24 timmar deltar man i en internationell protest mot konsumtionssamhället. Omkring 15 procent av svenskarna brukar hålla i plånboken extra hårt under En köpfri dag.

"Symbolisk handling"
I Sverige sker uppropet och samlingen kring det tillfälliga handelsstoppet via hemsidan www.enkopfridag.se På hemsidan förklaras syftet med dagen så här:

"Att delta i En köpfri dag är en symbolisk handling, men det ger effekt då du kommer att känna av hur svårt/lätt det är för just dig att avstå. Det får dig förhoppningsvis även att tänka till kring konsumtionssamhällets effekter, och bidrar på sikt till en ökad medvetenhet om din konsumtion och konsumentmakt".

En köpfri dag uppmärksammades första gången i september 1992 i kanadensiska Vancouver.

Arbetstillfällen äventyras

I Kanada och USA firas Buy nothing day efter Thanksgiving - som var i torsdags och som också inleder julhandeln - och numera är rörelsen spridd över världen. Kritikerna brukar dock mena att åtskilliga arbetstillfällen äventyras om en mängd människor skulle dra ned på sitt handlande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!