Tufft år hittills för djurparken

De ständigt återkommande regnskurarna ställer till det för Kolmårdens djurpark. Bara under första halvåret har parken tappat besökare med 13 procent, från 168 600 besökare till 146 300 stycken.

6 augusti 2012 00:00

Det är långt från målet på 600 000 besökare under 2012. Ett mål parkens ledning satte för fyra år sedan.

Nu jämförs visserligen siffrorna med förra året som var ett mycket bra år, inte minst för Kolmårdens djurpark. Men ändå, det blir svårt att nå både det planerade antalet besökare och vinstmålen för djur- och nöjesparkerna.

Efter några år med förluster vände det för ett par år sedan. Djurparken omsatte då 284 miljoner och vinsten 18 miljoner kronor. Förra året omsattes drygt 304 miljoner kronor och vinsten blev 16,6 miljoner.

Förklaringen är inte fler besökare utan beror främst på sammanslagningen av Vildmarkshotellet och Kolmårdens djurpark till ett bolag. Förra året gjordes också biljettsystemet om. Istället för att lösa inträde till varje attraktion betalar alla över tolv år 395 kronor i entré och får se allt man vill och hinner under en dag.

Men även effekterna av bland annat gemensam personalrekrytering och ekonomiavdelning med Gröna Lund, Skara Sommarland och övriga parker inom koncernen Parks and Resorts, syns i bokslutet.

 

Läs mer i måndagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!