15-åring utreds för brott efter "facerape"

En 15-årig pojke från Norrköping gick utan tillåtelse in på en jämnårigs Facebook-konto. Nu är han misstänkt för dataintrång och fallet utreds av polisen.

23 maj 2012 12:55

Göran Eriksson är chef för närpolisen i Norrköping och han berättar om brottet.

- Anmälaren har förmodligen känt sig kränkt. Loggar du in på någon annans Facebook-konto och ändrar på saker i det gör du dig skyldig till dataintrång, säger Göran Eriksson.

Ovanligt brott
Enligt svensk lag är det brottsligt att olovligen ta sig in och ändra, ta bort, blockera eller föra in uppgifter i register. Det kan exempelvis vara att utan tillstånd läsa i någons sjukhusjournal eller ta sig in på ett företags interna servar, men det gäller också den som utan tillåtelse loggar in på någon annans Facebook- eller mejlkonton.

På internetspråk kallas tilltaget att ta över någon annans Facebook-konto för "facerape", men det är inte särskilt vanligt att den typen av intrång anmäls till polisen i Norrköping.

- Mörkertalet är nog stort. Vi kanske har en tre-fyra fall om året när det gäller just Facebook-konton. Många ungdomar sitter i skolan och loggar in på sina konton och då är det andra som ser lösenorden, ungarna snappar upp så in i Norden i den åldern, säger Göran Eriksson.

Två års fängelse
Dataintrång är ett allvarligt brott kan ge böter eller upp till två års fängelse.

- Straffvärdet är högt, men i de här fallen när det är så unga förövare blir det oftast ungdomstjänst, förklarar Göran Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!