Många tungt kriminella bland de åtalade

De sju personer som nu åtalas för skottlossningen på Deli är alla tungt kriminella. I deras bakgrund finns långa straffregister och mängder av fängelsedomar för grova våldsbrott, utpressningar, vittneshot och narkotikabrott.

29 oktober 2011 00:00

Här är de åtalade.

 

Storebrodern

32-åring från Norrköping, bror till 30-åringen och med kopplingar till Outlaws. Åtalas för försök till mord på 34-åringen och tre andra misstänkta gängmedlemmar, samt för olaga hot. Har suttit häktad sedan 2 juli. Sköts själv i magen och är därför även målsägande i åtalet mot 27-åringen. Yrkeskriminell som straffades första gången som 16-åring och som sedan 1999 har dömts till elva fängelsestraff på totalt över tio år. Har ett mångårigt drogmissbruk bakom sig och är dömd för ett 40-tal fall av narkotikabrott, samt för bland annat våldsbrott, utpressning och vapenbrott.

Lillebrodern
30-åring från Norrköping och bror till 32-åringen. Är också kopplad till Outlaws och åtalas även han för försök till mord samt olaga hot mot samma personer som brodern. Har suttit häktad sedan 2 juli.

Beskrivs som den mer organisatoriske av bröderna, men har ändå ett 30-tal avsnitt i belastningsregistret, från 1997 och framåt. Har suttit i fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak, efter att ha hotat och misshandlat vittnen som fått hans bror dömd till fängelse.

Knarksmugglaren
23-åring från Stockholm, med kopplingar till Outlaws. Har suttit häktad sedan 14 juli och åtalas för försök till mord på samma personer som brödraduon. Sedan tidigare dömd för bland annat bedrägeri och narkotikasmuggling, efter att ha gripits på Arlanda med 30 kilo av drogen kat, som han fört med sig från London. Pressbyrårånaren

25-åring från Nyköping, som uppges höra till Outlawssidan. Har suttit häktad sedan 2 juli och åtalas även han för försök till mord på 34-åringen och tre andra personer. Har en mängd brott bakom sig och har sedan 2008 dömts till fängelse fem gånger, senast för att ha misshandlat och ofredat sin sambo. Misstänktes ha rånat Pressbyrån i Nyköping, men utredningen lades ner trots att han identifierats på övervakningsbilder.

Missbrukaren
38-åring från Stockholm, skriven i Landskrona. Är kopplad till Outlawssidan och åtalas för samma försök till mord som ovan nämnda. Har suttit häktad sedan 2 juli. Sköts själv i armen och låret och är därför målsägande i åtalet mot 27-åringen.

Har suttit i fängelse för en lång rad våldsbrott, stölder och narkotikabrott. Har också ett mångårigt och mycket tungt drogmissbruk och uppger själv att han började med droger i väldigt ung ålder.

M16-ledaren
27-åring från Norrköping, som av poliskällor pekas ut som ledare för M16 i Norrköping. Var den som avlossade de första skotten och åtalas nu för försök till mord på 32-åringen och 38-åringen samt på två oskyldiga kroggäster. Har suttit häktad sedan 1 juli.

Har tidigare varit kopplad till Hells Angels och deras stödgrupp Red & White Crew, där han bland annat friats för en misshandel som HA ska ha beställt. Har ett tungt drogmissbruk sedan många år. Även dömd till fem fängelsestraff sedan 2004, bland annat för grova våldsbrott, häleri, narkotikabrott och försök till utpressning.

Restaurangmannen
34-åring från Norrköping med kopplingar till såväl Black Cobra/M16-lägret som till verksamheten på Deli bar & kök. Åtalas för anstiftan till mord, efter att ha uppmanat 27-åringen att avlossa skott, samt för grovt vapenbrott, då en pistol hittats i hans lägenhet. Har suttit häktad sedan 16 juli.

Attackerades själv och är därför också målsägare i åtalen mot de misstänka Outlaws-medlemmarna. Har tidigare suttit i fängelse för bland annat vapenbrott och misshandel.

<p>Fakta Outlaws</p>

Outlaws är ett kriminellt mc-gäng som bildades i USA 1935 och är en av de internationellt spridda grupperingarna, tillsammans med Hells Angels och Bandidos.

Klubben dök upp i Sverige 2001, men lade ner verksamheten 2007, efter ett sprängdåd mot deras lokaler i Åtvidaberg.

En person kopplad till dåvarande Top Side MC i Norrköping låg bakom dådet och sprängdes själv till döds vid tillfället.

Top Side belönades däremot med fullvärdigt Hells Angelsmedlemskap efter händelsen.

Året därpå återuppstod Outlaws i Sverige och har sedan dess på nytt hamnat i konflikt med en rad andra kriminella grupperingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!