Kanslichef misshandlad efter SDU-möte

Efter Sverigedemokratisk ungdoms (SDU) möte på Tyska torget har två SDU-anhängare anmält att de blivit misshandlade. En av dem är Mikael Valtersson, kanslichef för SD:s riksdagsgrupp.

28 augusti 2011 16:38

Ingen skadades vid mötet och motdemonstrationen på torget, men enligt polisen kastades stenar och flaskor mot mötesdeltagarna. Totalt omhändertogs 19 motdemonstranter för ordningsstörning, de flesta efter mötet när deltagarna var på väg från Tyska torget. Det var också då som det uppstod bråk på Hospitalsgatan.

Enligt polis och vittnen började flera motdemonstranter springa mot en grupp SDU:are som gick på Hospitalsgatan.

- I samband med detta så var det någon som rusade efter en SDU:are som fick ett slag mot huvudet, säger Gunilla Broman, kriminalinspektör vid våldsroteln på Norrköpingspolisen.

Slog med flagga
Ytterligare en misshandel skedde sedan på Nya torget, nära Saluhallen mot Sverigedemokraternas kanslichef Mikael Valtersson. Enligt polisanmälan blev Valtersson jagad av flera personer som fällde honom till marken där han fick motta slag. När han låg på marken blev han bland annat slagen en gång i huvudet med en flagga. En 17-årig man greps för misshandeln på Hospitalgatan och en 18-årig man för grov misshandel på Valtersson vid Nya torget. Männen släpptes efter förhör, men misstanke mot dem båda kvarstår.

Nöjd polis
Trots de bråk som uppstod efter SDU:s torgmöte är ändå polisen nöjd med sina insatser och antalet fördelade resurser.

- Vi hade förberett oss genom olika scenarion och haft en dialog med de som talade, säger Gunilla Broman.

SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand är ändå besviken.

- En katastrofal insats av polisen som misslyckades fullkomligt med att skydda oss på väg till bilarna, säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!