Kamphundar är inte välkomna hos Botrygg

Hyresvärdar gör skillnad på raser. Vissa hundraser är inte välkomna till deras fastigheter, men än så länge är det bara ett fåtal bostadsbolag som har det inskrivet i sina hyreskontrakt.

10 augusti 2011 00:00

I Danmark har man, enligt Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra, till och med lagstiftat mot innehav av ett flertal hundraser.

Här i Sverige finns det inga planer på att lagstifta om förbud för kamphundar, men vissa bolag har det inskrivet i sina hyreskontrakt.

Det enda svenska riksdagsparti som vill införa ett förbud mot vissa kamphundar är Kristdemokraterna, men det har de ännu inte fått något stöd för.

I Norrköping och Göteborg finns det bostadsbolag som skrivit in hundförbudet i sina kontrakt med hyresgästerna.

Botrygg, med 1 200 lägenheter i Norrköping, Linköping, Stockholm och Göteborg har flera villkor i sina avtal med hyresgästerna.

- Förbudet har tillkommit för att våra hyresgäster känt sig osäkra. Det är gamla människor och familjer med små barn som tycker att de är obehagliga, säger Adam Cocozza på Botrygg och tillägger att man har fått skrivningen i kontraktet godkänd av Hyresgästföreningen.

- Men sedan provas det i varje enskilt fall om det är synnerliga skäl för en uppsägning, säger han.

Förutom hundförbudet har Botrygg också förbud mot rökning i lägenheterna och mot ödlor och ormar.

Övriga större bostadsbolag i Norrköping har få regler inskrivna i sina hyreskontrakt. Ingen av dem har något förbud mot kamphundar.

Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, säger att man har som policy att ha så lite förbud som möjligt.

- Vi diskuterade kamphundar för ett tag sedan, men det var inget som vi beslutade något om.

Inte heller Henry Sthål fastighets AB eller Lundbergs har några hundförbud.

Däremot är man lite mer tveksam till innehav av orm och ödlor.

Roger Ekström, vice vd på Lundbergs säger att hundar aldrig varit något problem.

- Vi har haft ett fall med orm och gav då ultimatumet till familjen: Ormen eller ni ska flytta - familjen flyttade, säger han.

Fakta Kamphundar

Kamphundar är hundar som har det gemensamt att de avlats fram enbart för att utkämpa slagsmål med hundar eller andra djur.

Botrygg har gjort en lista på vad de anser vara kamphundar och enligt deras avtalsvillkor är följande att betrakta som kamphundar: pitbullterrier, fila brasileiro, dogo argentino, amerikansk staffordshireterrier, tosa inu, kangal boerboel, centralasiastisk ovtjarka, kaukasisk ovtjarka, sydrysk ovtjarka, tornjak, sarplaninac, doberman, rottweiler samt amerikansk bulldog.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!