Utpekade undersköterskor tagna ur tjänst

De två utpekade undersköterskorna på det skandalomsusade äldreboendet i Norrköping har tagits ur tjänst.

8 juli 2011 18:00

Händelserna utreds nu av både polis och Socialstyrelsen. Bland annat fick en 100-årig dam sin egen näve inkörd i munnen.

-Vi gjorde en ny genomgång av ärendet i morse och kom fram till att de inte skulle jobba, säger Lars Karlsson, ordförande i personalutskottet i Norrköping, till TT.

Undersköterskorna har inte fått lämna sina tjänster, men ska vara hemma tills vidare, enligt Karlsson.

-Vad som händer sedan vet jag inte. Vi har sagt att det får bli så här över semestern och sedan får vi se.

TT: Vad har kommit fram som gör att ni tar det här beslutet?

-Många anhöriga har hört av sig och känner oro. Även om vi har sagt att det blir bra med de rutiner som vi arbetat fram så har jag full förståelse för det, säger Karlsson.

Socialstyrelsen öppnade i dag ett tillsynsärende om äldreboendet, även om man inte kan vidta några åtgärder mot de två undersköterskorna. Orsaken är att de varken är legitimerad sjukvårdspersonal eller utför den sortens uppgifter som legitimerad personal gör.

-Vi vill veta hur man säkrar vård och omsorg även efter det att de här personerna har kommit tillbaka, säger Britt-Marie Persson, ställföreträdande enhetschef vid tillsynsenheten i region sydöst.

Familjen till den 100-åriga dam som fick sin knutna näve inkörd i munnen har polisanmält händelsen.

-I tisdags fyllde mormor 101 år. Hela familjen hade samlats för att fira henne. När min mammas man böjde sig fram sade hon "slå mig inte, slå mig inte". Då börjar man ju fundera över vad hon har blivit utsatt för, säger kvinnans barnbarn till Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!