Det finns något för alla i naturen

Man kan skida till Nordpolen som Ola Skinnarmo. Eller också kan man söka äventyret runt den egna stugknuten. Gunnika Isaksson-Lutteman ägnar hela 2011 åt enkla och nära vardagsäventyr. Ett varje helg.

12 mars 2011 00:00

Temat för årets Vildmarksmässa i Stockholm (inleddes i torsdags) är nybörjare. En tydlig vink om att man inte behöver agera som en annan Ola Skinnarmo eller Fredrik Sträng för att uppleva spänning, utmaningar, njutning och umbäranden ute i det fria. Det finns något för oss alla där ute, på mycket närmare håll.

Gunnika Isaksson-Lutteman, en 32-årig doktorand från Uppsala, profilerar bättre än de flesta just det temat och hennes egen monter är mässans hemtrevligaste.

Ett äventyr varje helg
- Välkommen in i mitt kök, säger hon och slår sig ned vid bordet intill sin uppförstorade logga för att låta sig intervjuas.

Under stridsropet 52 Adventures (52 Äventyr) tänker Gunnika Isaksson-Lutteman uppleva ett litet äventyr varje helg under hela året.

Förra helgen åkte hon skridskor på Göta kanal, från Söderköping till Mem och tillbaka, och hela året är noggrant inrutat av allehanda äventyr; skidåkning, paddling, vandring, klättring, dykning, cykling, surfing...ja, hon hinner med det mesta. Den här helgen är det alltså Vildmarksmässan.

- Jag tyckte att det jag ska göra under året kunde passa in på temat på mässan, säger. De nappade direkt. För mig handlar det inte om att gå längst, klättra högst eller paddla längst. Jag kommer inte ens att vara först med något av det jag gör.

- Jag ska bara njuta av att vara ute i naturen. Varje helg under ett helt år. 52 weekends av egoboost.

Det var pojkvännen Tomas som föreslog att Gunnika Isaksson-Lutteman skulle ägna helgerna åt egna äventyr i det lite mindre formatet. Hon tände omedelbart på förslaget och började skissa upp sina planer för det självförverkligande året.

- Han hade väl tröttnat på att höra mig tjata om allt som jag ville göra, säger hon. Saker som jag drömt om men aldrig hunnit med för alla vardagsmåsten. Nu är det tvärtom. Nu är det helgerna som gäller. Jag ska vara ute i naturen så mycket som möjligt och utmana mig själv på min egen nivå.

Vasaloppet mardrömslikt
Vasaloppet var, skriver hon på sin blogg, en mardröm. Men skridskoåkningen på Göta kanal helgen därpå beskrivs som "fantastisk".

- Rena njutningen, säger hon. Det var också något jag drömt om länge att få göra. Fast jag trodde nog att jag skulle träffa på mer folk ute på isen. Jag var nästan ensam.

Veckoslutet den 1-3 april är Gunnika Isaksson-Lutteman tillbaka i NT:s marker. På programmet för den äventyrshelgen står vandring i Kolmården.

- Jag får se hur långt jag hinner, säger hon. Jag ska ju vandra Fjällräven Classic i slutet av sommaren och det här blir ett första test av hur jag klarar av att vandra. Jag har varit i djurparken många gånger och alltid drömt om att få upptäcka Kolmårdsskogarna. De verkar så mysiga. Nästan sagolika.

Gunnika Isaksson-Lutteman påpekar också att hon vill att hennes satsning ska inspirera andra att göra någonting liknande. Hon återkommer till att äventyret ofta finns utanför dörren och att expeditioner inte alltid måste ske under svårast tänkbara former till världens mest otillgängliga platser. Hennes öden och äventyr går för övrigt att följa på hemsidan www.52adventures.se under hela året.

Vildmarksmässan handlar samtidigt inte bara om att, som äventyrare, lansera sig själv. Fler och fler inser att utelivsbranschen bara blir hetare och hetare och genererar mer och mer pengar.

Således ståtar montrarna tätt, tätt där olika delar av Sverige lanserar just sina äventyrliga kittlingar för var och en som gärna är utomhus. Jakten på kunder och gäster är intensiv.

På årets mässa är östgötaskärgården representerad för första gången. Granne med Åremontern lyfter ett samarbete mellan Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner fram Arkösund, S:t Anna och Gryt som det självklara valet för alla äventyrssugna mässbesökare.

- Första gången vi är här, säger Cecilia Karlsson från Upplev Norrköpings marknadsavdelning. Tidigare har vi riktat in oss på båtmässan. Men jag tror att vi passar bättre här. Friluftsfolket är en bättre målgrupp för oss med tanke på vad östgötaskärgården har att erbjuda.

Tre uthyrare
Det är, förstås, mycket paddling. Förutom Skärgårdslinjen är de tre kanotföretagen Arkö kajak (tidigare Nomado kajak), S:t Anna skärgårdskajakuthyrning samt Ostkustenkajak med i satsningen på att lansera området som Sveriges bästa paddelvatten.

Få vet det bättre än Joakim Danielsson. För ett par år sedan skrev han den ultimata paddelguiden över östgötaskärgården och under Vildmarksmässans inledning stöttar han Erik Wallgren för Arkö kajaks räkning.

Toppturer i norr
- Jag har ägnat vintern åt toppturer uppe i norr, säger han, men nu börjar suget komma efter att få paddla igen. Vår skärgård är perfekt på det sättet. Lättillgänglig samtidigt som den passar alla. Skyddat vatten för nybörjaren och tuffare förutsättningar för den vane.

Paddelparadiset tycks locka och under NT:s besök är det en strid ström av nyfikna vid Östgötaskärgårdens monter.

Vildmarksmässan pågår till och med i morgon, söndag, och - jodå - branschens mest kända äventyrare med Ola Skinnarmo och Fredrik Stäng i spetsen finns med i det allmänna vimlet av utelivsälskare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!