Fler rån med ökat guldpris

Det höga guldpriset gör att rånen mot guldsmedsbutiker ökar. Förra veckan rånades flera av Idunakoncernens guldbutiker i Stockholmsområdet på samma sätt som Hagebybutikerna.

30 november 2010 00:00
- Vi ser sambandet mellan det höga guldpriset och de många rånen mot våra butiker, säger Niklas Tengberg, säkerhetschef för Idunakoncernen, som äger 200 guldsmedsbutiker - Guldfynd, Albrekts Guld och Hallbergs Guld .

 

"Samma uppdragsgivare"
Rånarnas tillvägagångssätt är ungefär detsamma. Flera maskerade gärningsmän stormar in i butiken beväpnade med hammare eller yxor som de krossar glasmontrarna med. Smyckena rafsas ihop och sedan flyr rånarna.

 

- Även om rånen går till på ungefär samma sätt skulle jag inte tro att rånarna åker runt, men de kan mycket väl ha samma uppdragsgivare, säger Niklas Tengberg och beklagar att det fanns kunder i butiken vid rånet i Hageby.

 

När NT var på plats vid lunchtid i måndags var butikerna stängda. Hos Albrekts Guld städade man för fullt, men hos Guldfynd låg glaskross kvar på golvet.

 

Efter rånen i Hagebybutikerna gör Idunakoncernen en analys av händelsen och försöker förstärka säkerheten. Men att förse butikerna med slussar, där kunderna får ringa på, är troligen inte aktuellt.

 

- Om vi förser butikerna med slussar går försäljningen ner så mycket att det inte är försvarbart. Vi lever ju på försäljning.

 

Han vill inte gå in i detalj på vad de gör, men ett knep är att visa oäkta varor i montrarna. De äkta varorna skyddas med tidlås. Krossäkra glas är ett alternativ, men kan leda till att rånarna i stället hotar personalen.

 

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, ser en tydlig trend. När banker och värdetransportörer ökar sitt skydd går rånarna på guld-, urmakar- och juvelbutiker. Efter kontanter står guld högst i kurs.

 

Inte råare än tidigare
En negativ effekt av den trenden är att också kunder drabbas när rånarna slår till. Men Sven Granath, kriminolog och forskare på Brå, tror inte det beror på att rånarna blivit mer kallblodiga än förut.

 

- Rånarna har inte blivit dummare, de strävar efter att så få som möjligt ska vara i butiken vid rånet. Om de går in när det är fullt tryck i julhandeln beror det nog på att de är pressade och måste ha tag på pengar.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel