De gamla måste äta maten från skolan

Kicki Bünzi skulle kunna leverera mat till äldreboendet i Krokek, men de som bor där får inte ens beställa mat från henne.

9 september 2010 00:00

Hon står tillsammans med Cecilia Lekström Berg i solskenet utanför sin restaurang Ettan i Sandviken och bägge känner sig illa till mods.

Cecilias mormor som är 91 år och bor på äldreboendet, skulle vilja kunna bestämma mer över sin egen mat.

- Men hon får inte beställa från restaurangen här, även om hon betalar maten själv, säger Cecilia. Fast hon skulle älska att kunna få mat från annat håll än skolbespisningen.

För några dagar sedan briserade strömmingsdiskussionerna i Sandviken. Ettan fick inte bjuda dem på äldreboendet på gratis strömming som en kockelev skulle tillaga i utbildningssyfte.

 

Får inte beställa
Nu visar det sig att Cecilia Lekström Bergs mormor och de andra på äldreboendet, inte ens får beställa mat från Ettan. Alla ska äta maten från skolbespisningen.

 

I fredagens NT förklarade kommunalrådet Stefan Arrelid (MP), att han tyckte att reglerna för maten på äldreboendet var rimliga, eftersom kommunen planerar och utreder ett framtida storkök.

 

- Om inte skolmaten håller kvalitén, måste vi fundera på andra lösningar, sade Arrelid.

 

För oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M), som kommer från Krokek, är lösningen given.

 

- Det är klart att de lokala företagen ska leverera maten, säger han. Det har visat sig att de kan göra det till samma kostnad som kommunen själv. Men de klarar också en bättre kvalité och kan laga maten på mer färska och lokala råvaror.

 

Läs mer i torsdagens NT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janne Stenström