Våldsman hinder för FP:s valkampanj

Folkpartiet i Norrköping begär polisbeskydd sedan tre valarbetare blivit misshandlade och dödshotade av en 45-årig man. Ett vaktbolag skyddar dem, men valkampanjen står still.

24 augusti 2010 00:00
- Vår valkampanj är kraftigt begränsad så länge den här mannen går lös. Som ordförande kan jag inte be folk gå ut på stan och kampanja när de riskerar att bli både misshandlade och hotade, eller kanske något ännu värre. Det är inget vi vet något om och ingen risk som jag tänker ta, säger Mathias Sundin, ordförande och oppositionsråd för Folkpartiet i Norrköping.

 

För två veckor sedan blev en 38-årig somalier, som tillsammans med omkring 25 personer arbetar i José Kimengas personvalskampanj, misshandlad och hotad till livet av en landsman när han delade ut flygblad utanför stadsbiblioteket.

 

Ytterligare två landsmän
I lördags attackerade samme man ytterligare två landsmän, som också ingår i José Kimengas valkampanj.

 

- Han började bråka med dem mitt inne i moskén och bråket eskalerade utanför. Gärningsmannen är emot Folkpartiet och kan inte acceptera att somalier deltar i valkampanjen på Folkpartiets sida. Han hotade dem och slog en av dem med knytnäven på hakan och i bröstet. Den andre lyckades komma undan, säger José Kimenga, som i fyra år kämpat för att få ihop en trupp lojala medarbetare.

 

Vad tror du det är i folkpartiets politik som provocerar den här mannen?

 

- Han gillar inte Folkpartiet och folkpartister. Att säga att Folkpartiet är främlingsfientligt är grundlöst, hur skulle då jag kunna vara folkpartist? Jag tror inte han vill leva i ett liberalt samhälle.

 

"Obegripligt"
Polis kallades till platsen, där det fanns flera vittnen. Men enligt José Kimenga har polisen inte lyssnat på dem. Han och Mathias Sundin tycker inte polis och jouråklagare hanterat fallet seriöst, eftersom mannen släpptes efter förhör.

 

- Det är obegripligt att de släppte ut honom igen när det är så tydligt att han fortsätter begå brott, säger Mathias Sundin.

 

José Kimenga berättar att de tre utsatta valarbetarna är både förtvivlade och rädda.

 

- De trodde att vi hade en demokrati som fungerar och att alla ska ha en grundlagsskyddad rätt att uttrycka sina politiska åsikter. Om det här fortsätter blir alla förlorare.

 

Håller sig hemifrån
För att skydda valarbetarna har Folkpartiet efter den senaste attacken anlitat ett vaktbolag. Flera av dem bor inte hemma, eftersom de är rädda att den våldsamme mannen ska söka upp dem.

 

Samtidigt som attackerna skakar folkpartisterna är de fast beslutna att inte låta den våldsamme mannen vinna. Därför begär de nu polisskydd.

 

- Får vi inte polisskydd blir vår kampanj väldigt begränsad. Vi kommer inte kunna vara ute på stan och kampanja, eftersom det är stor risk att vi stöter på honom där, säger Mathias Sundin.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!