Kimenga överväger avbryta kampanjen

Den 45-åring som nyligen misshandlade en folkpartist vid Stadsbiblioteket i Norrköping hotade en annan partimedlem till livet på lördagskvällen.

23 augusti 2010 00:00
- Polisen gör inte sitt jobb för att skydda oss och mina partikamrater fruktar för sina liv, säger folkpartisten och riksdagskandidaten José Kimenga som nu funderar på att avbryta sin valkampanj.

 

Försattes på fri fot
De två folkpartister som har attackerats av 45-åringen ingår i den grupp som arbetar med José Kimengas kampanj. Trots att den 45-årige mannen vid två tillfällen angripit kampanjarbetare i gruppen har han ännu en gång försatts på fri fot.

 

- Polisen och åklagarna gör ett undermåligt arbete, de har helt missbedömt hotbilden mot mina partikamrater. Jag vet inte om jag kommer att kunna fullfölja min kampanj. I dag har jag åkt runt och pratat med de som hjälper mig, men många vågar inte fortsätta att dela ut flygblad och berätta om folkpartiets politik, säger José Kimenga.

 

Han berättar att hans 37-årige partikamrat blev hotat till livet i samband med att han besökte moskén på Södra Promenaden.

 

- Jag fick veta vad som hade hänt omkring klockan åtta på kvällen. Min partikamrat satt och åt med de andra i moskén när killen dök upp. Han skrek att han inte förstod hur min partikamrat kunde hjälpa folkpartiet, berättar José Kimenga.

 

Han säger att han själv inte är rädd, men att han funderar på att sluta engagera sig politiskt.

 

Bara början?
- Jag undrar om det verkligen är värt att fortsätta med politiken. Om polisen inte kan skydda mig och mina partikamrater så kan vi inte arbeta. Det här kan bara vara början på ett politiskt våld som kan komma att eskalera framöver om polisen inte tar det på allvar, säger José Kimenga.

 

NT har sökt jourhavande åklagare och Norrköpings chefsåklagare Torsten Angervåg under söndagen för en kommentar om ärendet, men har inte kunnat nås. Enligt polisen har jourhavande åklagare bedömt att den 45-årige mannen inte utgör något vidare hot mot dem han har angripit.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!