Leenden när lettiska barn besökte Brevik

På avstånd hörs skratt från en fotbollsplan och uppe på ett berg står en grupp elever och tittar på utsikten över Breviks lägergård. En kontrast mot det platta landskapet i Lettland som eleverna från Lielplatone special boardingschool är vana vid.

4 augusti 2010 00:00
I höstas flög jag cirka en timme österut till Lielplatone special boarding school i Lettland, då med KFUM inför deras traditionella julvecka där. Den här gången var resvägen ungefär lika lång tidsmässigt, men med bil. Slutdestination Brevik där KFUM´s årliga sommarläger just nu pågår med elever från skolan.

 

"Det kan regna i Sverige"
- Vi har lärt oss att det kan regna i Sverige, säger Sintija Urste, en av eleverna och skrattar.

 

Trots att vädret inte varit med dom så har veckan i Sverige hittills varit händelsrik.

 

- Jag har varit på Eskilstuna zoo, i Folkparken och med min fadder, säger Janis Lundbergs. Många av eleverna har haft faddrar i flera år med kontakt via brev och de kartonger som faddrarna skickar några gånger per år. När de slutar klass nio så bjuds de till Sverige för att få uppleva en vecka med olika aktiviteter på sommarlägret. Den här gången är 19 elever och fem lärare plus en chaufför på besök från skolan Lielplatone.

 

- Det här är en unik chans för att barnen att få komma och få träffa sina faddrar och se hur dom lever, säger Ligita Rudzite, en lärare på skolan. På sommarlägret har det varit tårtkalas var och varannan kväll och flera dagar har spenderats vid KFUM´s lägergård i Simonstorp där de fiskat, paddlat, lekt och spelat spel. En stor kontrast jämfört med livet i Lettland.

 

Ledsna farväl
- Många blir ledsna när dom ska åka härifrån säger Lennart Skogwik från KFUM.

 

När veckan är slut ska de tillbaka hem igen. Till livet med inrutade veckor på internatskolan och helger hemma där fattigdomen är påtaglig.

 

Kan kontrasten bli svår för eleverna?

 

- Nej, hemma är alltid hemma och det blir en resa de minns för livet, säger Leja Goda, rektor på skolan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Jalkner